Blog:

Deepfake of echt?

door Marco Derksen op 24 april 2021

Nederlandse parlementariërs hebben woensdag, net als hun Britse en Baltische collega’s, via Zoom een gesprek gevoerd met een deepfake-imitatie van de stafchef van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Op vrijdagavond kwam de bevestiging dat er met een ‘iemand die zich voordeed als Volkov’ gesproken is, nadat de Volkskrant eerder die dag de kwestie naar buiten bracht (via: Tweakers).

De ontwikkelingen van deepfake-technologie gaan snel en de vraag is dan ook, hoe kunnen we ons hier tegen beschermen. Manon den Dunnen geeft op LinkedIn als korte termijn oplossing dat je de deelnemers in het video overleg vraagt even te gaan staan en specifieke bewegingen te maken waarbij de handen ook het gezicht aanraken. Ook Jarno Duursema geeft op LinkedIn nog een aantal tips hoe deepfake te herkennen in een videocall.

Gelukkig zien we ook steeds meer startups die zich richten op technologische oplossingen tegen deepfake zoals zoals Deepfact (3DUniversum) en DuckDuckGoose. Maar hoe goed zijn deze technische oplossingen in het identificeren van deepfakes?

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact