Digitale transformatie komt langzaam van de grond bij waterschappen

door Marco Derksen op 15 april 2021

De digitale transformatie biedt grote kansen voor waterschappen om continuïteit in een snel veranderende wereld te realiseren. Toch gaat de omslag langzaam blijkt uit het webinar ‘Waarom is digitaal transformeren zo lastig?’ dat op 18 maart 2021 door KNW Themagroep Water en IT werd georganiseerd.

Sprekers:

Rudi Gerard (Directeur Waterschap Rijn en IJssel):
Mooi zo’n i-strategie, maar hoe krijg ik de organisatie in beweging? (pdf)

WRIJ heeft een duidelijke visie op digitale transformatie en heeft in de afgelopen jaren ook een pragmatische strategie ontwikkeld waarmee het werkt aan de digitale transformatie van de organisatie. De strategie kent twee sporen waarbij onderscheid wordt gemaakt in continue verbetering van het bestaande proces (werken van links naar rechts) en man on the moon (werken van rechts naar links). WRIJ heeft wat mij betreft samen met Aa en Maas één van de meest aansprekende digitale transformatie strategieën binnen de waterschappen.

Richard Bremer (CIO / Digital Transformation, Waterschap Rivierenland):
Van strategie naar uitvoering, hoe loopt het in de praktijk (pdf)

De digitale transformatie strategie van Rivierenland staat nog in de kinderschoenen en Richard Bremer laat goed zien wat de bouwstenen zijn van een mogelijke strategie. Zijn stelling is dat digitale transformatie veel meer is dan een technisch dingetje en vooral ook een fundamentele verandering van het werk van de waterschappen tot gevolg zal hebben.

Jeroen de Mast (Academic Director, Holland Innovative):
Welke organisatorische infrastructuur gaat helpen? (pdf)

Als laatste spreker Jeroen de Mast die digitale transformatie als een projectmatige aanpak schetst waar ik het niet mee eens ben. Hij onderschat daarmee de uitdagingen van een fundamentele verandering die zowel Rudi Gerard als Richard Bremer wel onderkennen. Digitale transformatie is niet een technisch project maar een proces, en dat vraagt een andere aanpak.

Bron: waternetwerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact