Innovatie-ecosystemen voor aanpak complexe uitdagingen

door Marco Derksen op 25 februari 2021

De uitdaging voor overheid en bedrijfsleven is dat er steeds meer complexe uitdagingen zijn die integraal en in samenwerking met elkaar aangepakt moeten worden. Denk alleen al aan de bestrijding van de coronacris of de aanpak van klimaatverandering. Het is dan ook niet vreemd dat de overheid samenwerkingen stimuleert en inzet op onderzoeks- en innovatie-ecosystemen. Maar wat zijn eigenlijk onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en wat vraagt het van een organisatie om succesvol deel te nemen aan een ecosysteem?

Eind 2019 kondigde het kabinet aan dat het zou komen met een strategie om bestaande ecosystemen te versterken en nieuwe toonaangevende ecosystemen te stimuleren, waaronder op sleuteltechnologie├źn en voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. In het kader van deze strategie is recentelijk een achtergrondstudie gepubliceerd naar onderzoeks- en innovatie-ecosystemen in Nederland (pdf).

Het rapport beschrijft een niet-limitatieve lijst van Nederlandse ecosystemen varierend van big science, nieuwe materialen, precisielandbouw tot duurzame energie, cybersecurity, gezond voedsel en zorg.

Over het belang van de organisatiecultuur om succesvol deel te nemen aan ecosystemen presenteerden Prof. Dr. Dries Faems (WHU Otto Beisheim School of Management) en Dr. Thijs Broekhuizen (Rijksuniversiteit Groningen) afgelopen maand nog een aardig onderzoek naar ecosystemen (zie video).

Op basis van data uit de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor laten zij zien dat cultuur een belangrijke rol speelt, en dat alfamannetjes contraproductief zijn wanneer ondernemers de voordelen willen halen uit samenwerking. Korte maar heldere presentatie over ecosystemen en zeker de moeite waard om terug te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact