Blog:

Zie je in de Metaverse!

door Marco Derksen op 22 december 2020

Er is de laatste jaren veel kritiek op social media en volgens sommigen is zelfs het einde van social media zoals we dat nu kennen nabij. Er is inderdaad weinig beweging meer in de markt waar Facebook, Twitter en LinkedIn al jaren domineren en met de extreme devaluatie van de betrouwbaarheid van informatie op social media, ook wel infocalypse genoemd, steeds meer gebruikers afhaken. Maar wie even verder kijkt dan zijn eigen social media bubbel, ziet dat er ook ontwikkelingen zijn die een nieuw perspectief bieden aan het sociale web.

Wouter van Noort verwijst in zijn laatste editie van Future Affairs naar Social strikes back, een interessante special van investeringsbedrijf Andreessen Horrowitz over de toekomst van het sociale web. Het is een misvatting volgens de analisten van Andreessen Horrowitz dat sociale media gedoemd zijn te mislukken. Er zijn allerlei nieuwe soorten sociale media in opkomst, van audioplatforms als Clubhouse tot cloudgaming. Ook wordt ‘social’ een vitaal onderdeel van allerlei andere zaken zoals onderwijs, fitness, restaurants, entertainment en financiële dienstverlening.

Misschien wel het meest interessant vind ik de zogeheten Metaverse. De term is bedacht door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash (uit 1992). Games als Fortnite ontwikkelen zich in de Metaverse steeds verder door als complete sociale ruimtes waar tijdens de pandemie enorme concerten of festivals als Burning Man konden worden gegeven.

Ook Monique van Dusseldorp verwijst in haar nieuwe nieuwsbrief Future of events naar een concert van rapper Travis Scott in Fortnite. Het hele optreden van Travis Scott duurde nog geen 10 minuten en was in feite niet meer dan een interactieve, vooraf speciaal voor Fortnite gereproduceerde 3D-muziekvideo. Het hele optreden werd in één weekend 4 keer uitgezonden en trok 28 miljoen fans naar Fortnite en leverde 20 miljoen dollar op volgens Dan Runcie. Inmiddels staat de teller bij de video op YouTube op ruim 120 miljoen views (en still counting) en is het de vraag hoe en waar Travis Scott het komende jaar zijn optredens gaat plannen. Ik zou het wel weten!

Maar goed, voor als jullie mij straks missen op Facebook, Twitter of LinkedIn, zie jullie in de Metaverse!

2 reacties

Profielfoto
Rob Poels op schreef:

Oei, had ik even gemist! Interessante ontwikkeling. Moet wel even schakelen. Zie mezelf vooralsnog niet met een gameconsole voor het scherm zitten. Of is dit een kwestie van tijd? Moet het nog even op me laten inwerken…

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact