Rene Magritte en transformationeel leiderschap

door Marco Derksen op 18 oktober 2020

Vandaag las ik toevalig een al wat ouder artikel van Jaap Boonstra over de vijf definities van leiderschap. Boonstra maakt daarbij onderscheid tussen de klassieke, de formele, de doelgerichte, de transactionele en de transformationele leider. Alhoewel ik het nooit zo heb genoemd, gaat leiderschap bij digitale transformatie over transformationeel leiderschap dat zich richt op verandering, waarbij de leider met een inspirerende visie medewerkers extra motiveert.

In zijn presentatie over transformationeel leiderschap (pdf) gebruikt Boonstra ‘La Clairvoyance’, een prachtige illustratie van Rene Magritte uit 1936.

La Clairvoyance, 1936 by Rene Magritte

In ‘La Clairvoyance’ levert Rene Magritte een zelfportret van zichzelf terwijl hij een vogel schildert. Maar zoals bij al het werk van Magritte, is er zoveel meer aan de hand aldus de biografie op zijn website. Hij schildert niet alleen een afbeelding van een vogel, hij gebruikt ook een niet uitgekomen ei als referentiepunt. Magritte schildert meer dan wat zich voor hem bevindt: hij schildert de mogelijkheid, het potentieel, de toekomst, het wenkend perspectief. Vandaar de naam van dit schilderij: Helderziendheid. Magritte heeft zichzelf en zijn perceptie van de toekomst geschilderd. Briljant!

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact