Een leider is een gids op onbekend terrein

door Marco Derksen op 13 oktober 2020

In mijn lezingen en colleges begin ik vaak met de disclaimer dat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Zeker in een tijd waarin de ontwikkelingen steeds sneller lijken te gaan en de samenleving steeds complexer wordt, is het moeilijk een voorstelling te maken van de toekomst. Het omarmen van die onzekerheid vraagt leiderschap. Het vraagt een visie over het doel dat je wilt bereiken en een strategie om de stappen te zetten om het doel te bereiken. Dit geldt voor organisaties, maar ook voor jou als persoon.

Als metafoor gebruik ik daarvoor een illustratie die ik heb geleend van Maja Bosch van Future Consult. Het is een schilderij van de 19e eeuwse Amerikaanse schilder Winslow Homer getiteld Halt of a wagon train. Het schilderij schetst de trek van Amerikaanse kolonisten uit New Engeland naar het Westen. Onder leiding van de wagon master drongen de kolonisten langs de kustrivieren en over de Appalachen steeds dieper door in het nog onbekende land vol kansen en bedreigingen.

In ‘Wagon masters and lesser managers‘ uit 1988 gebruikte J.S. Ninomiya de wagon master al als metafoor voor een goede manager of leider:

Some of the most effective managers this country has ever seen were the wagon masters of the westward movement in the last century. A wagon master had two jobs. He had to keep the wagons moving toward their destination day after day despite all obstacles. He also had to maintain harmony and a spirit of teamwork among the members of his party and to resolve daily problems before they became divisive. A wagon master’s worth was measured by his ability to reach the destination safely and to keep spirits high along the way. He had to do both in order to do either.

De wagon master heeft met het Westen een duidelijk doel waar hij de karavaan met kolonisten naar toe wil brengen. Om de juiste route te kiezen voor de karavaan stuurt hij verkenners op pad langs de kustrivieren en over de Appalachen. De verkenners vertellen terug in het kamp bij het kampvuur hun ervaringen en op basis daarvan beslist de wagon master hoe de karavaan de volgende dag de tocht voortzet richting het Westen.

De wagon master als metafoor voor de leider die als gids op onbekend terrein de karavaan leidt naar het Westen. De leider die complexiteit en onzekerheid omarmt, experimenten uitvoert en op basis van de resultaten de mensen meeneemt en zijn volgende stap bepaalt richting het doel.

Zie ook:
Digitaal leiderschap in de zorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact