Niall Ferguson’s Networld

door Marco Derksen op 6 juni 2020

Eigenlijk haal ik iedere week wel een interessant artikel, podcast, documentaire of boek uit de wekelijkste NRC-nieuwsbrief Future Affairs van techredacteur Wouter van Noort. Deze week verwijst hij naar de PBS-serie Networld van de Britse historicus Niall Ferguson.

In de 3-delige documentaire Networld, gebaseerd op het bestseller boek The Square and Tower: Networks, Hierarchies and the Struggle for Global Power, bezoekt Ferguson netwerktheoretici, sociale wetenschappers en data-analisten om de geschiedenis van sociale netwerken te verkennen. Van de Reformatie en de heksenjacht uit de 17e eeuw, via de Amerikaanse Revolutie tot de nachtmerrie-visioenen van Orwells 1984 verkent Ferguson de samenhang tussen sociale media, technologie en de verspreiding van culturele bewegingen.

Niall Ferguson’s Networld (Official Trailer)

Helaas is de 3-delige documentaire niet meer via PBS terug te kijken. Nog wel te koop als DVD of te kijken via Amazon Prime Video.

Episode 1 – “Disruption”

With the help of experts in network theory and precedents from history, Ferguson argues that the printing press had similar consequences for 16th-and 17th-century Europe as the personal computer and the Internet have for the world since the 20th century, leading to polarization and the dissemination of fake news.

Episode 2 – “Winner Takes All”

Host Niall Ferguson tells the story of how a decentralized, not-for-profit worldwide web shape-shifted to become a highly profitable network controlled by a tiny elite selling our attention for billions of dollars to the world’s advertisers.

Episode 3 – “Networld War”

Looking at the fight against terrorist networks in Iraq, Russian attempts to divide Americans through social media and the rise of an Internet-powered surveillance state in China, Ferguson shows how our democracies are under threat from outside forces that seek to weaponize the social networks that we invented. He warns of a coming “networld war” that the West may not win.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (830)

Geplaatst op 10 sep. 2022

Het kwetsbare paradijs

Gisteren de tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies‘ in Gasometer Oberhausen bezocht. ‘Das zerbrechliche Paradies’ of ‘het kwetsbare paradijs’ neemt je als […]

Lees Bericht: Het kwetsbare paradijs
Contact