Niall Ferguson’s Networld

door Marco Derksen op 6 juni 2020

Eigenlijk haal ik iedere week wel een interessant artikel, podcast, documentaire of boek uit de wekelijkste NRC-nieuwsbrief Future Affairs van techredacteur Wouter van Noort. Deze week verwijst hij naar de PBS-serie Networld van de Britse historicus Niall Ferguson.

In de 3-delige documentaire Networld, gebaseerd op het bestseller boek The Square and Tower: Networks, Hierarchies and the Struggle for Global Power, bezoekt Ferguson netwerktheoretici, sociale wetenschappers en data-analisten om de geschiedenis van sociale netwerken te verkennen. Van de Reformatie en de heksenjacht uit de 17e eeuw, via de Amerikaanse Revolutie tot de nachtmerrie-visioenen van Orwells 1984 verkent Ferguson de samenhang tussen sociale media, technologie en de verspreiding van culturele bewegingen.

Niall Ferguson’s Networld (Official Trailer)

Helaas is de 3-delige documentaire niet meer via PBS terug te kijken. Nog wel te koop als DVD of te kijken via Amazon Prime Video.

Episode 1 – “Disruption”

With the help of experts in network theory and precedents from history, Ferguson argues that the printing press had similar consequences for 16th-and 17th-century Europe as the personal computer and the Internet have for the world since the 20th century, leading to polarization and the dissemination of fake news.

Episode 2 – “Winner Takes All”

Host Niall Ferguson tells the story of how a decentralized, not-for-profit worldwide web shape-shifted to become a highly profitable network controlled by a tiny elite selling our attention for billions of dollars to the world’s advertisers.

Episode 3 – “Networld War”

Looking at the fight against terrorist networks in Iraq, Russian attempts to divide Americans through social media and the rise of an Internet-powered surveillance state in China, Ferguson shows how our democracies are under threat from outside forces that seek to weaponize the social networks that we invented. He warns of a coming “networld war” that the West may not win.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact