Transformatie naar een digitale samenleving

door Marco Derksen op 4 mei 2020

Hoe kan de samenleving grip houden op de digitale transformatie? Korte video van het Rathenau Instituut waarin Renée Bergkamp (provinciesecretaris Provincie Noord-Holland), Maxim Februari (filosoof en schrijver), Linda Kool (themacoördinator Digitale Samenleving) en Franc Weerwind (burgemeester Almere) daar kort op ingaan.

Het verschil tussen online en offline vervaagt. Zonder te weten wat het precies betekent, leven we daardoor steeds meer in een digitale samenleving. Digitale technologieën veranderen de manier waarop docenten lesgeven, hoe dokters en patiënten met elkaar praten, waar politici over debatteren en hoe mensen nieuws delen. Achter de schermen werken algoritmen en kunstmatige intelligentie op manieren die we vaak niet eens herkennen. Onze samenleving wordt op deze manier compleet anders ingericht.

De Nederlandse overheid heeft zich uitgesproken voor een digitale toekomst waarin iedereen kan meedoen. Wat betekent dit voor de bestaande spelregels? Voor internationale afspraken en voor de samenwerking tussen lokale overheden onderling en hun afstemming met de nationale overheid? Welke verantwoordelijkheid nemen bedrijven? Hoe worden we technologisch vaardige burgers? En wie helpt ons daarbij als het niet lukt?

De digitale samenleving is één van de thema’s waarover het Rathenau Instituut regelmatig onderzoek doet. Deze korte video geeft een aardig beeld waar onderzoek naar wordt gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (707)

Geplaatst op 25 feb. 2021

Bureau Dupin

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) werken sinds vorig jaar samen met Bureau Dupin, een onderzoekscollectief van burgers op initiatief […]

Lees Bericht: Bureau Dupin
Contact