Blog:

Digitalisering en ethiek

door Marco Derksen op 27 januari 2020

Met de ontwikkeling van digitale technologie zijn maatschappelijke en economische belangen gemoeid. Mensen vragen om nieuwe oplossingen, maar er leven ook zorgen over de impact van de snelle digitalisering in hun samenleving. Dit roept ethische vragen op. Met de recente publicatie Aanpak begeleidingsethiek (pdf) introduceren ECP en techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek een aanpak voor het verbinden van ethiek en innovatie.

Deze aanpak begeleidingsethiek richt zich niet op abstracte technologieën, maar op concrete toepassingen die functioneren binnen een bestaande context. De centrale vraag in begeleidingsethiek is niet ‘ja of nee?’ maar ‘hoe?’ Ze richt zich niet op afwijzen of aanvaarden, maar op het waardenvolle wijze ontwerpen, implementeren en gebruiken van nieuwe technologie. De publicatie Aanpak begeleidingsethiek (pdf) is tijdens het Jaarcongres ECP eind vorig jaar gelanceerd. Luister je liever een podcast over dit onderwerp, volg dan deze link.

Een evt. alternatief voor de begeleidingsethiek van ECP is De Ethische Data Assistent (DEDA). DEDA is door de Utrecht Data School in samenwerking met data-analisten van de Gemeente Utrecht ontwikkeld en bestaat uit een toolkit die helpt bij het in kaart brengen van ethische kwesties bij dataprojecten, bij het documenteren van het beraadslagingsproces en bij de bevordering van de verantwoording aan de diverse stakeholders en het publiek. DEDA bestaat uit een worksheet voor brainstormsessies, een interactieve vragenlijst en een handleiding.

Bronnen:

Verder lezen, luisteren en kijken:

2 reacties

De Aanpak Begeleidingsethiek, die de ECP-werkgroep Ethiek en Digitalisering in samenspraak met professor Peter-Paul Verbeek heeft ontwikkeld, wordt in steeds meer sectoren toegepast. In opdracht van het ministerie van VWS heeft ECP een handleiding geschreven bij de Aanpak in het kader van het programma Waardevolle AI voor gezondheid:

https://www.datavoorgezondheid.nl/documenten/publicaties/2021/01/15/handleiding-aanpak-begeleidingsethiek-voor-ai–digitale-zorg

Beantwoord

Op 1 december 2022 is tijdens het eerste nationale congres ELSA Labs de publicatie ‘Ethiek en AI – Zeven methoden in theorie en praktijk’ (pdf) gepresenteerd. In deze publicatie wordt een zevental methoden beschreven die zich richten op de ethische toepassing van AI. De publicatie richt zich niet alleen op de theorie en inhoudelijke opzet van de methoden, maar beschrijft ook hoe ze in de praktijk uitpakken.

https://nlaic.com/nieuws/publicatie-ethiek-en-ai-zeven-methoden-in-theorie-en-praktijk/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact