Blog:

James Lovelock’s Novacene: The Coming Age of Hyperintelligence

door Marco Derksen op 24 augustus 2019

James Lovelock is onafhankelijk wetenschapper, auteur, onderzoeker en milieubeschermer. Lovelock’s grootste bekendheid ontleent hij aan het bedenken en uitdragen van de Gaia-hypothese uit 1969 waarin hij stelt dat de aarde functioneert als een soort van superorganisme. Afgelopen maand werd James Lovelock 100 jaar oud en lanceerde hij zijn nieuwste boek ‘Novacene: The Coming Age of Hyperintelligence‘.

In Lovelock’s nieuwste boek lanceert hij het concept novaceen, het geologisch tijdperk dat op het antropoceen volgt. Een fractie van de mensheid, die aan de Noordpool de milieucatastrofe weet te overleven, zal dan geleid worden door superintelligente robots, die ons niet zullen terroriseren, maar tolereren en ook de aarde in stand willen houden. Hun attitude tegenover ons is ongeveer zoals wij nu tegenover planten staan.

Ik kreeg de tip voor het boek van Koert van Mensvoort van Next Nature die recentelijk te gast was in De Technoloog.

2 reacties

Het antropoceen is een concept dat de laatste jaren aan een flinke opmars bezig is en veel bekendheid geniet in kritisch kringen waar zorg heerst over de toekomst van de planeet. De term werd in 2000 geïntroduceerd door de onlangs overleden Nederlandse atmosfeerchemicus en Nobelprijswinnaar Paul Crutzen (1933-2021) voor het geologische tijdperk waarin wij nu leven. Crutzen ontving de Nobelprijs in 1995 voor de ontdekking van de rol van stikstofoxides in de afbraak van de ozon in de stratosfeer. Het gevolg van het ozongat is dat de bescherming van het leven op aarde afneemt. Met de term ‘antropoceen’ wijst Crutzen erop dat we een nieuw tijdperk zijn binnengetreden waarin de invloed van de mens op atmosferische, biologische en geologische processen overal aanwezig is en waarvan we de effecten tot in lengte van eeuwen gaan ervaren. Het antropoceen is daarmee de opvolger van het Holoceen, het tijdvak na de laatste ijstijd dat zich kenmerkte door een vrij stabiel klimaat. Anthropos betekent ‘van de mens’ en ‘antropoceen’ maakt duidelijk dat de mens een geologische kracht van formaat is geworden die zich kan meten met natuurkrachten.

https://www.bjutijdschriften.nl/tijdschrift/tcc/2021/1/TCC_2211-9507_2021_011_001_001/fullscreen

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact