Nicolas Colin: Hedge

door Marco Derksen op 12 juli 2019

De vierde industriele revolutie, het tweede machinetijdperk of de digitale transformatie, welke naam we er ook aan geven het is duidelijk dat we op dit moment als samenleving een paradigmaverschuiving doormaken. Daar waar mijn vader nog (bijna) zestig jaar voor eenzelfde baas heeft gewerkt, verander ik gemiddeld om de zes jaar van baan en verwacht ik dat mijn dochters straks als zelfstandigen zes verschillende opdrachtgevers tegelijk hebben. Dat vraagt een heel ander sociaal stelsel dan dat we nu kennen. Als we steeds vaker van baan wisselen en daarvoor regelmatig moeten verhuizen, dan is het misschien veel logischer dat we niet een hypotheek op een huis nemen, maar dat we een lening afsluiten om nieuwe vaardigheden te leren of om met het gezin te verhuizen. Als we steeds minder in een bedrijf of sector werken, maar steeds vaker als zelfstandige werken, dan zullen we minder behoefte hebben aan een vakbond en moeten kijken naar andere sociale verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen.

De Franse ondernemer en schrijver Nicolas Colin geeft in zijn meest recente boek Hedge: A Greater Safety Net for the Entrepreneurial Age een visie op deze toekomst en komt met een ontwerp voor een nieuw sociaal vangnet. Heb het boek nog noet gelezen, maar ben inmiddels wel enthousiast geraakt door de recensies en de keynotes die ik heb bekeken. Gaat dus nog mee op de leeslijst voor deze zomer! (met dank aan de tip van Wouter Blokdijk)

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact