Blog:

NTM 2019: Hoe kijken wij naar technologie en de toekomst?

door Marco Derksen op 22 juni 2019

In 2016 presenteerde Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) voor de eerste keer de Nationale Toekomst Monitor (NTM). Hierin waren de resultaten opgenomen van een onderzoek dat onderzoeksbureau GFK in samenwerking met STT onder 1000 Nederlanders heeft uitgevoerd. Centraal stond de vraag hoe ‘de Nederlander’ denkt over mogelijke technologische ontwikkelingen in de toekomst. Besloten werd destijds om dit onderzoek op regelmatige basis uit te voeren. In 2018 is de enquête wederom onder 1000 willekeurige Nederlanders uitgezet.

De resultaten zijn geanalyseerd en gepubliceerd in de uitgave ‘Nationale Toekomst Monitor 2019. Hoe kijken Nederlanders naar technologie en de toekomst?’ (pdf). Patrick van der Duin, directeur STT, was samen met Dhoya Snijders (voormalig STT projectleider en thans onderzoeker bij het Rathenau Instituut) en Paul Lodder (PhD Tilburg University) verantwoordelijk voor dit project.

De 1000 ondervraagde Nederlanders vormen een goede weergave van de huidige samenleving aldus de onderzoekers. ‘Uit de resultaten blijkt dat zij, net als in 2016, een groot vertrouwen hebben in wetenschap en technologie. Tweederde van hen denkt dat technologie het leven steeds makkelijker maakt. 40% vindt dat er momenteel in de politiek te weinig aandacht is voor technologische ontwikkelingen. 64% van de respondenten is het eens met de stelling dat in 2040 wetenschap en technologie grote stappen hebben gemaakt. Opvallend is dan wel dat zij over het algemeen niet positief over de toekomst zijn. 32% is positief, 39% is neutraal en 26% is negatief. Slechts 15% denkt dat de samenleving er in 2040 beter uitziet dan nu. 39% is neutraal, 43% is negatief. Maar liefst 60% van de respondenten denkt eigenlijk niet na over de lange termijn, te weten 20 jaar of verder. 23% is neutraal en slechts 16% kijkt wel verder dan 2040.

Enkele cijfers uit het rapport over hoe wij denken over de situatie in 2040:

  • 29% denkt dat het milieu er beter voor staat dan nu.
  • 17% denkt dat Nederland beter wordt bestuurd dan nu.
  • 6% denkt dat er minder onrust en conflict in de wereld is dan nu.
  • 69% verwacht dat in alle personenvervoer op de weg elektrisch is.
  • 47% verwacht dat de meerderheid van de huishoudens een robot heeft die de huishoudelijke taken uitvoert.
  • 1% denkt dat computers slimmer zijn dan mensen.
  • 11% verwacht dat mensen een kolonie hebben gecreëerd op een andere planeet.
  • 54% denkt dat digitalisering de maatschappij heeft verbeterd.
  • 64% verwacht dat organen op maat gemaakt worden in een laboratorium. Donatie is verleden tijd.
  • 18% verwacht dat huisdieren genetisch kunnen worden aangepast zodat mensen er niet meer allergisch voor zijn.

Bron: STT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact