De overheid en het gebruik van voorspellende algoritmes

door Marco Derksen op 1 juni 2019

Overheidsinstanties die gebruikmaken van voorspellende algoritmes hebben niet altijd zicht op hoe de algoritmes tot voorspellingen komen concludeert de NOS deze week na inzage in interne documenten van 54 instanties waaronder de politie, de belanstingdienst en enkele gemeenten. Voor kenners geen verrassing, voor anderen opnieuw reden voor discussie.

Voor geinteresseerden een overzicht van de relevante publicaties van de afgelopen periode.

Om na te gaan in hoeverre door overheidsorganisaties algoritmen worden ingezet heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in februari 2018 een vragenlijst opgesteld en uitgezet onder ministeries, uitvoeringsorganisaties, provincies, gemeenten en waterschappen. Hierbij gaat het specifiek om ‘intelligente’ algoritmen die worden ingezet voor productie of onderzoek en de basis vormen voor besluiten over personen of anderszins impact hebben op een persoon of groepen personen.

CBS is gevraagd om de ingevulde vragenlijsten te analyseren en samen te vatten in een rapport. Het rapport ‘Verkennend onderzoek naar het gebruik van algoritmen binnen overheidsorganisaties‘ is in november 2018 gepubliceerd.

Het CBS-rapport bevat geen details, derhalve heeft NOS een WOB-verzoek ingediend voor inzage in de resultaten. Deze werden afgelopen week gepubliceerd op NOS.nl: Overheid gebruikt op grote schaal voorspellende algoritmes, ‘risico op discriminatie’.

Toeval of niet, op dezelfde dag komt VVD naar buiten met voorstel dat bedrijven en overheden jaarlijks moeten rapporteren of hun algoritmes eerlijk en betrouwbaar zijn. Overigens geen nieuw idee, eerder dit jaar maakte de gemeente Amsterdam al bekend dat het algoritmes onder toezicht wil stellen. Gemeente Amsterdam heeft daarvoor accountantskantoor KPMG ingeschakeld om een methode te ontwikkelen. Volgens het FD zou KPMG deze week ook de resultaten publiceren van een enquête onder 1100 Nederlanders en hun opvatting over algoritmes. Belangrijkste conclusie: 93% is vóór toezicht. De meesten vinden dat een taak voor overheid of voor accountants.

Update:
Het KPMG-rapport ‘Vertrouwen van de Nederlandse burger in algoritmes‘ (pdf) is inmiddels beschikbaar.

Bronnen:

4 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact