De impact van digitale transformatie op de Europese arbeidsmarkt

door Marco Derksen op 12 april 2019

De Europese arbeidsmarkt wordt op alle fronten geraakt door digitale transformatie. De snelle veranderingen die burgers, bedrijven en overheden raken, vragen om beleid en actie zodat de groeiende ongelijkheid tussen werknemers niet toeneemt, banen niet verhuizen naar andere landen, bedrijven met verouderde business modellen de boot niet missen én de kennis en vaardigheden van werknemers niet ondergewaardeerd of onbruikbaar raken. Dat is de kernboodschap van het rapport ‘The impact of the digital transformation on EU labour markets‘ dat de Europese Commissie eerder deze week heeft uitgebracht.

In het rapport worden de met elkaar verweven trends die de Europese arbeidsmarkt raken opgesomd. Het gaat daarbij om technologische ontwikkelingen, globalisering, veranderende werkrelaties en vergrijzing. Deze trends hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt in Europa. Denk daarbij aan toenemende ongelijkheid, andere businessmodellen, verdwijnen van banen en ontbreken van vaardigheden. Om deze gevolgen duurzaam aan te kunnen, worden in het rapport specifieke aanbevelingen gedaan voor innovatieve beleidsoplossingen. Deze aanbevelingen zijn gebundeld aan de hand van drie categorieën; ‘geschoolde medewerkers’, ‘nieuwe arbeidsrelaties’ en ‘een nieuw sociaal contract’.

Bron: Europese Commissie (Via: Dutch Digital Delta)

1 reactie

Profielfoto
Ton in 't Veen op schreef:

Thx Marco voor het delen hiervan. Ik heb het rapport gelezen en een van de punten die ik eruit haal is dat de werknemer van de toekomst in toenemende mate een individuele sociale begeleiding vraagt. En niet noodzakelijk (zelfs niet wenselijk) vanuit de werkgever. Door de toenemende vrijheid in keuze voor wie, waar en hoe lang je werkt voor een werkgever, kan het de platform industry zijn die hierop een antwoord vindt en een levenslange relatie aangaat met een individuele professional.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact