Dagstage als onderdeel van leven lang ontwikkelen

door Marco Derksen op 7 januari 2019

Afgelopen jaar liep ik al regelmatig een dagje stage bij verschillende organisaties en deelde mijn ervaringen via sociale media. Toen Stephan Fellinger hierover zijn enthousiasme liet blijken, besloten we het idee van “een dag stage lopen” samen verder op te pakken en het platform dagstage.nl op te richten waar vraag en aanbod van dagstages samenkomen. De reacties op dit initiatief zijn erg positief en media als RTL hebben het al op de radar.

Nog even voor de duidelijkheid, wat bedoelen we precies met “dagstage”? Op Wikipedia komt het begrip ‘snuffelstage’ (voor een dag) het beste in de richting zoals wij het zien:

Een snuffelstage is een stage die niet direct gericht is op het verkrijgen van beroepsbekwaamheden. Een snuffelstage is eerder gericht op het kennismaken met bepaalde beroepsbezigheden zodat bijvoorbeeld op een verantwoorde manier een (nadere) keuze kan worden gemaakt.

En daar waar snuffestage vaak gekoppeld is aan leerlingen of studenten in het onderwijs, gaat het bij Dagstage vooral om mensen op de arbeidsmarkt die zich verder willen ontwikkelen. Het is het kennismaken met andere “beroepsbezigheden” (sorry voor het woord), vaak ook in een voor de stagiair nog onbekende branche. Het kan ook gaan om de keuze daarna, wanneer mensen op een kruispunt staan voor wat betreft een nieuwe baan. Maar dat zal niet voor iedereen de drijfveer zijn. Het gaat vooral over nieuwsgierigheid hoe andere mensen, in verschillende branches, zaken aanpakken én hoe andere organisaties werken. Vandaar dat wanneer je meedoet, we ook vragen of je een kort verslag wilt maken van je ervaringen zodat ook anderen daarvan kunnen leren.

Het belangrijkste talent om mee te doen aan Dagstage is nieuwsgierigheid. Iedereen die nieuwsgierig is hoe andere mensen, vaak in andere branches, hun “vak” uitoefenen (en vak mag wat ons betreft betaald werk en onbetaald vrijwilligerswerk zijn) “verdient” regelmatig een Dagstage. Dagstage is voor iedereen die nieuwsgierig is hoe anderen tot oplossingen komen, met vaak voor iedereen herkenbare problemen en uitdagingen. Voor iedereen die nieuwsgierig is wat een bepaalde functie nu precies inhoudt. Wij denken overigens, dat je niet alleen leert en plezier hebt wanneer je zelf een dagstage loopt. Maar dat het net zo plezierig en leerzaam is wanneer iemand met jou meeloopt.

Wil je nog meedoen met de pilot, stuur dan een mail voor 15 januari 2019 met korte motivatie en achtergrond naar stephan@dagstage.nl of naar marco@dagstage.nl. De planning is om in de volgende fase medio zomer 2019 een open platform te lanceren waar mensen die op zoek zijn naar een dag stage lopen en mensen en organisaties die een dag stage aanbieden, met elkaar in contact komen. Dat wordt ook de plek waar ervaringen te lezen zijn van de “dagstagiairs”. Verder komen daar ook profielen van de deelnemers en van organisaties die meedoen.

To be continued

2 reacties

Hartelijk welkom Marco bij ons, het Barlaeusgymnasium in Amsterdam, in de mediatheek op 23 januari aanstaande. Er staan 110 pc’s in de mediatheek, er kunnen ongeveer 150 leerlingen in. Het motto van de mediatheek is “druk is rustig” en dat laatste is niet omdat de leerlingen braveriken zijn, maar wel omdat ze rekening met elkaar (kunnen) houden.

Beantwoord

Ha Marco, wat leuk! Ik doe al jaren dagstages bij mensen die ik bewonder of waar ik van wil leren, in binnen- en buitenland, en kan het iedereen van harte aanraden!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact