In bedwang!

door Marco Derksen op 30 oktober 2018

Gisteren was ik één van de bezoekers van de theatershow ‘UIT! BEDWANG‘ in de Flint, Amersfoort van trendverkenners Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen. Een mooie show die de kijker wakker schudt en aanzet om in beweging te komen.

Nu ken ik zowel Jan-Henk als Wim al langer en weet dat ze heel goed in staat zijn om een grote zaal wakker te schudden en in verwarring te brengen. Sprekers of docenten die daarna volgen hebben dan vaak de taak om het beeld te nuanceren en handvatten aan te reiken waarmee men aan de slag kan. In voorkomende gevallen ben ik die spreker of docent.

Ik moest gisteren dan ook regelmatig denken aan het artikel van Tom Vanderbilt in het FD van afgelopen zaterdag waarin hij de vraag stelt waarom toekomstvoorspellers zo vaak de plank misslaan. Volgens Vanderbilt omdat ze zich te veel focussen op technologie en te weinig op menselijk gedrag. Of zoals Nassim Taleb het stelt: “Wat fluctueert en verandert valt ons meer op dan dingen die een grotere rol spelen, maar niet veranderen. We zijn meer afhankelijk van water dan van mobiele telefoons, maar omdat water niet verandert en mobiele telefoons wel, denken we al snel dat mobiele telefoons een grotere rol in ons leven spelen dan ze eigenlijk doen.”

Wilde graag met beide heren daarover in discussie, maar dat kan natuurlijk niet in een theatershow. Daar moet je het gewoon over je heen laten komen. En dat heb ik gedaan. Ook wel eens lekker! 😉

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact