De vloeibare samenleving

door Marco Derksen op 16 juli 2018

In slechts enkele decennia zijn ‘de economie’ en ‘de samenleving’ gedigitaliseerd. Elke burger kan op ieder moment weten wat er (waar ook ter wereld) gebeurt. Dit alles heeft enorme effecten op de manier waarop samenlevingen functioneren. Niet langer is de fysieke wereld van alle dag het belangrijkst, maar vormt de digitale wereld feitelijk de wereld waarin steeds meer mensen letterlijk werken en deels leven. Er komt als het ware een digitale laag over de klassieke wereld heen, die alles met alles verbindt en daardoor tevens ‘kortsluitingen’ creëert in de klassieke manier van leven.

Te weinig wordt nog door beleidsmakers, ondernemers en politici beseft dat die nieuwe digitale wereld een (wetteloze) eigen wereld aan het worden is, die letterlijk alles overhoop haalt in de klassieke wereld. In het boek ‘De vloeibare samenleving‘ probeert auteur Peter Hagedoorn duidelijk te maken dat klassieke oplossingen niet werken voor de digitaliserende samenleving.

De digitale wereld moet volgens Hagedoorn een eigen besturingsmechanismen krijgen, waaronder een digitale rechtstaat. Data en privacy dienen internationaal voldoende beschermd te worden en cybercriminaliteit en digitale aanvallen door overheden dienen internationaal aangepakt te worden.

De digitale transformatie van de industriële naar digitale samenleving moet actief, serieus en intensief gemanaged worden met concrete beleidsplannen net zoals de digitale transformatie van een organisatie gemanaged moet worden aldus Hagedoorn. Zo niet dan dreigen er stevige maatschappelijke ongelukken te gebeuren, zoals grote werkloosheid en achterstandsituaties voor bepaalde groepen, uit de hand lopende migratiestromen, toenemende spanningen door opkomst van autocratisch en populistisch leiderschap, verscherpte tegenstellingen tussen regio’s en dergelijke. Het wordt hoog tijd dat politici en beleidsmakers gaan werken aan andere bestuurlijke modellen om de overgang naar digitale samenleving goed te laten verlopen.

Op zijn website publiceert Hagedoorn regelmatig artikelen over de vloeibare samenleving. En voor wie liever luistert dan leest, afgelopen jaar was Hagedoorn te gast bij De Technoloog van BNR waar hij met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg sprak over hoe digitalisering en globalisering de wereld veranderen.

3 reacties

Prima hoor dat onze samenleving vloeibaar zou moeten worden. Hij moet in ieder geval ook kansen gaan bieden aan onze jongeren. Kansen om een bestaan op te bouwen. En voorlopig, als die inkomensongelijkheid in hetzelfde tempo voortraast als nu het geval is, mogen onze jongeren dankbaar zijn voor de kruimels die voor hen overblijven. M.a.w. om die vloeibare samenleving te realiseren is een politieke reuze ommezwaai nodig en daar lees ik nog niets over.
Aan de andere kant zal ons onderwijs ook wat meer zich moeten schikken naar de digitale ommezwaai die onze samenleving aan het maken is; daar gaat m’n nieuwe blog over: https://www.mediawijzer.net/de-netwerkmaatschappij-deel-21-digitale-competentie/

Beantwoord

Beantwoord

Ha Roeland Smeets,
Zojuist je blog gelezen en geheel eens. In feite gaat mijn boek “de vloeibare samenleving” over hetzelfde onderwerp: overheden moeten op tal van gebieden (onderwijs, wetgeving, dataprivacy, sociaal-economische kaders) een totaal ander beleid gaan voeren om de digitale samenleving vorm te geven. Ik noem dat de Digitale Agenda. Estland is een mooi voorbeeld. En inderdaad doet de Europese Commissie met zaken als GDPR (AVG in Nederland) en aanpak TechGiganten goed werk. De EU heeft wel een goede Digitale Agenda, inclusief een agenda voo0r de Digital Single Market. Geen land heeft iets dergelijks, laat staan dat men überhaupt coördineert met de EU initiatieven !

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact