Ongelijkheid 3.0

door Marco Derksen op 14 juli 2018

California en dan met name Silicon Valley wordt vaak gezien als de toekomst van de VS. Verder horen we regelmatig dat wat er nu in de VS gebeurt, over een paar jaar naar Europa komt. Als deze cliché’s inderdaad waar zijn, dan is het interessant om eens te kijken naar de ontwikkelingen van een stad als San Francisco. Wouter van Noort verwijst vanmorgen in zijn nieuwsbrief Future Affairs naar het artikel How Silicon Valley fuels an informal caste system van Antonio García Martínez. De ex-Facebook-medewerker stelt daarin de vraag of dit de voorbode is van onze economie en of we daar wel zo blij mee moeten zijn.

Als er dit weekend één artikel is dat je moet lezen, dan is het deze. Dank voor de leestip Wouter!

Daklozen in San Fracisco (Fotografie: Ton Cruijsen)

Zo blijkt in San Francisco een jaarsalaris van 117.000 dollar te worden gekwalificieerd als een ‘laag inkomen‘. De stad waar de libertaire tech-toekomst van Silicon Valley al het meest zichtbaar is, piept en kraakt van de ongelijkheid. Toen Van Noort er dit voorjaar was, stond hij perplex over het aantal daklozen. Intussen wordt Kylie Jenner (20) van de Kardashians waarschijnlijk de jongste miljardair ooit door lipstick te verkopen via Instagram.

Is dit een voorbode voor de rest van onze economie? Volgens Antonio García Martínez wel. Hij voorziet een extreem gelaagde samenleving waar de verschillende kasten vrijwel nooit meer mengen:

  • De binnenpartij. Investeerders en succesvolle ondernemers die de tech-machine runnen.
  • De buitenpartij. Techneuten, managers en marketeers die de bovenklasse ondersteunen.
  • De dienstklasse in de gig economy. Zeg maar de banen die nog niet zijn geëlimineerd door robots en AI: Uber-chauffeurs, Deliveroo-koeriers, kleine ZZP’ers.
  • De onaanraakbaren van daklozen, werklozen en drugsverslaafden.

Ook techcriticus Douglas Rushkoff maakt zich in Survival of the Richest zorgen over hoe technologie gebruikt kan worden door de superrijken om zich helemaal te isoleren van de lagere klassen. Maar er zijn ook oplossingen om de balans tussen arbeid en kapitaal weer wat te herstellen. Van Noort verwijst daarbij naar Karl Marx. En in het verlengde daarvan is de laatste column van Saskia Nijs vandaag in het FD zeker ook een aanrader. Nijs stelt dat we nog onvoldoende technologie inzetten voor een basisinkomen voor iedereen. Dat zou voor iedereen nieuwe kansen scheppen om echt anders te gaan werken en leven!

Via: Future Affairs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact