Voor of tegen de nieuwe Wiv (sleepwet)?

door Marco Derksen op 18 maart 2018

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hebben voor het uitvoeren van hun taak bepaalde bevoegdheden. Deze liggen vast in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze wet uit 2002 is inmiddels ingehaald door technologische ontwikkelingen. Willen de AIVD en MIVD hun taak zo goed mogelijk kunnen blijven doen, dan is aanpassing van de Wiv nodig. Het gaat dan vooral om het verzamelen van gegevens van telefoon-, e-mail- en internetverkeer. Verzamelen mag alleen als er een reden is, met een onafhankelijke toetsing vooraf en toezicht achteraf. De nieuwe Wiv stelt extra voorwaarden die ervoor moeten zorgen dat de privacy van Nederlandse burgers zo goed mogelijk beschermd blijft.

Samen met 407.581 anderen heb ik afgelopen jaar getekend voor het sleepwet-referendum. Op 21 maart 2018 kan er worden gestemd voor het raadgevend referendum over de nieuwe wet. Maar moeten we nu voor of tegen de nieuwe wet stemmen?

Panopticon Prison Arnhem (Photography: Martien Uiterweerd)

Wie zich wil verdiepen in de voors- en tegens van de nieuwe Wiv heeft voldoende keuze:

En uiteraard stond ook Zondag met Lubach stil bij de nieuwe Wiv:Nog steeds geen idee wat te stemmen of gewoon geen zin om je er in te verdiepen? Mijn advies is stem tegen de nieuwe Wiv zoals deze nu voorligt. Ik ben niet tegen een nieuwe Wiv, sterker nog, die moet er zeker komen. Maar ik zou graag zien dat er nog eens kritisch wordt gekeken naar bijvoorbeeld de toetsing vooraf en toezicht achteraf. Is deze voldoende onafhankelijk? Verder zou ik graag willen zien dat de maximum bewaartermijn (van oa DNA-profielen) wordt herzien. Is het echt nodig om al die privacygevoelige gegevens zo lang te bewaren? En zo zijn er nog wel een aantal kritische punten te noemen waarover nog eens goed moet worden nagedacht.

Wat je ook stemt woensdag, wens je veel wijsheid toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact