Blog:

Samenwerking tussen maakindustrie en beroepsonderwijs moet nog beter

door Marco Derksen op 29 november 2017

De Nederlandse maakindustrie moet veel intensiever samenwerken met het middelbaar en hoger beroepsonderwijs om het tekort aan vakkrachten aan te pakken aldus een (pers)bericht vandaag in De Telegraaf (via: Robert Went).

Het aantal bedrijven dat nu intensief samenwerkt met het beroepsonderwijs is in twee jaar verdubbeld naar 6000. Daar profiteren nu al 50.000 studenten van. Dat blijkt uit onderzoek dat donderdag door het Katapult-netwerk, bestaande uit 160 Centers of Expertise (CoE) en Centra voor innovatief vakmanschap (CIV), wordt gepresenteerd. Het netwerk heeft de ambitie om door te groeien naar deelneming van 20.000 bedrijven in 2025 met een bereik van 250.000 studenten. De doelstelling wordt gesteund door verschillende grote bedrijven zoals netwerkbedrijf Alliander, Siemens Nederland, Cargill, Tata Steel en KLM, en verder door branchevereniging Koninklijke Metaalunie.

De groei van de werkgelegenheid en de daling van de werkloosheid zorgen ervoor dat de krapte op de arbeidsmarkt verder toeneemt. Sectoren als de bouw, ict en industrie hebben nu al grote moeite met het vinden van geschikt personeel, terwijl de problemen nu ook zichtbaar zijn in de vervoer- en opslagsector, de gezondheidszorg, het openbaar bestuur en de horeca. Uitkeringsinstantie UWV voorspelt op korte termijn een miljoen vacatures en dat remt de groei van bepaalde sectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact