The Mind of the Universe

door Marco Derksen op 14 juli 2017

Zondag is al weer de laatste aflevering van The Mind of the Universe. In deze 10-delige documentaire van de VPRO schetsen grote wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Zij nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen.

Wat de documentaire bijzonder maakt, is dat alle interviews van the mind of the universe vrij beschikbaar zijn voor iedereen die ze wil verrijken en gebruiken. Open source tv waarbij de uitwisseling van kennis en ideeën een wereldwijde interactieve leerervaring tot stand moet brengen waarmee the mind of the universe vervolgens weer bijdraagt aan de groei van onze kennis.

Door het internationale karakter van the mind of the universe heeft UNESCO besloten om de serie officieel steun te verlenen. Hiermee wil zij andere partijen stimuleren ook een bijdrage te leveren. Tevens helpt UNESCO om de serie van iedereen te maken en deze naar elk land ter wereld te brengen.

In Nederland is de presentatie in handen van Robbert Dijkgraaf. De eerste aflevering werd uitgezonden op 7 mei, de tiende en laatste aflevering zal dus worden uitgezonden op zondag 16 juli. In elke aflevering zijn drie wetenschappers te zien die heel verschillende dingen doen, maar toch iets fundamenteels gemeen hebben. Als je deze documentaire nog niet hebt bekeken is het een absolute aanrader voor deze zomer!

1. De schepper (7 mei)

De kennis van de mens om de bouwstenen van de natuur te herschikken is zo toegenomen, dat wij zelf in staat zijn te scheppen. De schepper kan iets maken, waar we wellicht de controle over verliezen.

2. De veroveraar (14 mei)

De mens verovert. Wij wanen ons heerser van de planeet en willen nu de ruimte veroveren. Maar zijn wij sterk genoeg om ons te weren tegen de oudste bewoners van deze aarde, de virussen?

3. De maker (21 mei)

Wij zijn een diersoort met een technologisch brein. Wij kunnen niet meer zonder technologie. We halen fenomenen en materialen uit de natuur, verbeteren die en maken daarmee nieuwe materialen.

4. De verkenner (28 mei)

In deze aflevering verkennen we planeten op zoek naar mogelijk leven, we verkennen het binnenste van onze eigen planeet en we verkennen onszelf: waar wonen de oudste mensen op aarde en is dat toeval?

5. De illusionist (4 juni)

Een van de grootste vragen die de wetenschap zich stelt is: Hoe werkt het brein? Hoe komt het tot de conclusie dat iets juist is? Is wat wij denken werkelijkheid of is ons brein de grote illusionist?

6. De dromer (11 juni)

De mens is een dromer. Dankzij de kracht van de gedroomde werkelijkheid en het volhardingsvermogen van de mens blijkt het onmogelijke soms toch mogelijk. Dromen maken een nieuwe wereld.

7. De zoeker (25 juni)

De wereld is een chaos en de mens zoekt naar orde in die chaos, naar harmonie, naar wetmatigheden, naar begrip van de processen om ons heen. De vraag is waar we die ordening kunnen vinden.

8. De speler (2 juli)

Spelen is niet voorbehouden aan kinderen. Voetbal, economie, schaken, virtual reality: volwassenen spelen ook. Zelfs wetenschap is spelen met ideeën. Onze cultuur en kennis bestaan dankzij het spel.

9. De denker (9 juli)

Het denken is ons meest krachtige instrument, maar ook onze beperking. Wat is de toekomst van ons denken? Zijn wij de enige wezens die denken? Hoe kun je wetenschapper zijn en toch in God geloven?

Een aardige quote uit deze aflevering: “Donald Hoffman betwist of de werkelijkheid zoals we die ervaren wel echt bestaat. Is onze fysieke wereld wel echt? Of is wat wij waarnemen een constructie van ons brein? Een poging om onze omgeving te verklaren.”

10. De verbinder (16 juli)


In deze laatste aflevering gaat Robbert op bezoek bij een kosmoloog, een chemicus en een netwerkwetenschapper. Hoe zien zij de mens van morgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (963)
Contact