Erica, ’s werelds mooiste en meest menselijke autonome android

door Marco Derksen op 8 april 2017


In Japan zijn ze gek op robots die sprekend op mensen lijken. Ze moeten wel, de vergrijzing zet door en vacatures blijven oningevuld. Hiroshi Ishiguro, hoogleraar robotica aan de Graduate School of Engineering Science van Osaka University, is een van de bekendste onderzoekers op dit gebied en werkt al jaren aan Erica, een robot met ziel volgens deskundigen.

Ishiguro verwierf in 2006 internationale bekendheid met robotdubbelganger Geminoid HI-01 (van het Latijnse gemini, tweelingen). Geminoid HI-1 is een telerobot. Hij handelt niet zelfstandig, maar wordt in real time bediend door een menselijke ‘bestuurder’. De in samenwerking met kunstenaars vervaardigde robots hebben een metalen skelet en een plastic schedel en met name hun siliconen huid en mensenhaar (van Ishiguro zelf) maakt HI-1 griezelig realistisch (via Jos de Mul).

Inmiddels werkt Ishiguro al jaren aan de opvolgers van Geminoid HI-1 en volgens eigen zeggen is Erica, een geavanceerd Geminoid F, ’s werelds mooiste en meest menselijke autonome android (via: Justin McCurry). Op dit moment toont Guardian Documentaires een geweldige korte documentaire over Erica getiteld Erica: Man Made. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact