De Duitse socioloog Hartmut Rosa is verbonden aan de Friedrich Schilleruniversiteit in Jena. De ‘onthaastingsgoeroe’, zoals hij in Duitsland bekend staat, levert kritiek op onze moderne tijdsbeleving: we ervaren een continue haast, technologische vernieuwingen zijn niet bij te houden, en de burn-out ligt op de loer. Rosa noemt deze versnelling totalitair – het overheerst ons leven en we raken steeds verder van onszelf verwijderd.
Leven in tijden van versnelling biedt een uitweg uit deze vervreemdende versnelling. Rosa houdt in dit essay een pleidooi voor resonantie; een ervaring waarin de mens zelf geen actieve rol speelt, maar die hem overkomt. Een gevoel van verbondenheid met de wereld, een ervaring waarin de wereld op zichzelf zin heeft.
Dit weekend de recensies over dit boek (dat al in 2013 in het Duits werd uitgebracht) gelezen in het Filosofie Magazine en FD. Volgens Hans Achterhuis, die eerder in de Volkskrant een recensies schreef, voegt het boek weinig toe aan de discussie over tijdsdruk en versnelling. Komende week het boek zelf maar eens lezen!
Recensies:
- Hartmut Rosa voegt weinig toe aan discussie over tijdsdruk en versnelling (Hans Achterhuis, de Volkskrant, november 2016)
- Hartmut Rosa: ‘Ook ik leid natuurlijk een haastig leven’ (Filosofie Magazine, december 2016)
- Niet onthaasting, maar je verhouding met de wereld maakt gelukkig (FD, december 2016)