James B. Glattfelder: Wie beheerst de wereld?

door Marco Derksen op 18 oktober 2016

We lijken soms meer van het universum te begrijpen dan van onze eigen samenleving. We hebben systemen ontworpen die we niet langer kunnen beheersen, zo is gebleken uit onder meer de kredietcrisis. De nieuwe wetenschap van complexiteit richt zich voornamelijk op interconnectie en mede-afhankelijkheid. Er vindt een paradigma-verschuiving plaats. We gaan van het analyseren van ‘dingen’ naar het ontdekken en begrijpen van het achterliggende netwerk van interdependentie dat deze ‘dingen’ beïnvloedt. Hoe zit het met ongelijkheid en instabiliteit in onze economie? Zijn er achter de schermen slechts enkelen die de touwtjes in handen hebben en alle ontwikkelingen orkestreren? De Zwitser James B. Glattfelder was in 2011 co-auteur van de baanbrekende studie The Network of Global Corporate Control dat veel media-aandacht kreeg en tot controversiële discussies leidde. In internationale media als Forbes tot in het lokale hetgrotereplaatje.nl.

Wat mij het nog het meest opviel is de enorme drive van Karen Hudes. Al jaren geeft zij het ene interview na het andere en op YouTube zijn inmiddels honderden video’s van haar te vinden. Hudes studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en rechten aan de Yale Universiteit in de Verenigde Staten en werd vooral bekend als klokkenluider toen ze gesjoemel bij de Wereldbank aan de kaak stelde (waar ze tot 2007 werkte als jurist). Vanaf dat moment werkt zij als internationaal juriste samen met ex-collega’s van over de hele wereld- en heeft als doel om mensen bewust te maken van de praktijken van de ‘bankensysteemelite’ die het geldsysteem, waaronder de Wereldbank hebben gegijzeld, voor hun eigen doeleinden (via openhandel.nl).

Moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet uit ben wat ik hier van denk. Komende tijd maar eens voorleggen aan een aantal deskundigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact