Blog:

HBO-studenten ervaren een tekort aan algemene vaardigheden

door Marco Derksen op 6 oktober 2016

Wikken en wegen in het hoger onderwijs
HBO-studenten ervaren een tekort aan algemene vaardigheden. Dat staat in het rapport ‘Wikken en wegen in het hoger onderwijs‘, vandaag gepresenteerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In de studie beschrijven SCP-onderzoekers Lex Herweijer en Monique Turkenburg diverse ontwikkelingen in de studieloopbanen van studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs en het instellingsbeleid van hogescholen en universiteiten ten aanzien van de studiekeuze en studiebegeleiding van hun studenten. Zo zien we bijvoorbeeld dat in het hbo het studiesucces is teruggelopen en er getwijfeld wordt over het effect van de studiekeuzecheck.

Als we naar kennis en vaardigheden kijken van HBO-studenten, dan bestaat er een verschil tussen de mate waarin beginnende HBO-studenten deze beheersen en het niveau dat ze zeggen nodig te hebben in de vervolgopleiding. Vaardigheden op het terrein van samenwerken, initiatief nemen, informatie verzamelen en verwerken, communicatie en vooral studieplanning blijven volgens studenten gemiddeld achter bij het vereiste niveau in het HBO. Hun beheersing van ’theoretische’ vakken als wiskunde en Engels is volgens studenten gemiddeld juist beter dan vereist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact