Nederlandse universiteiten lanceren programma De Digitale Samenleving

door Marco Derksen op 5 september 2016

voorpagina-trouw
Vandaag lanceren de Nederlandse universiteiten ‘De Digitale Samenleving’, een breed programma voor onderzoek naar de gevolgen van digitalisering voor mens en maatschappij. Denk daarbij aan de inzet van informatietechnologie voor de overgang naar een circulaire economie, naar efficiënter transport, watermanagement, slimmere maakindustrie, gezondheidszorg, onderwijs, maar ook veiligheid en rechtsstaat. Dit lezen we in het artikel Nederland wil digitaal gidsland zijn op de voorpagina van Trouw vandaag. In dezelfde krant vandaag ook een interview hierover met Karl Dittrich, voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU (Blendle) (via: Saskia van Dongen).

2 reacties

Tijdens het VSNU-Impactfestival op 23 november 2017 presenteerden de Nederlandse universiteiten de onderzoeksagenda Digitale Samenleving (pdf). Minister Van Engelshoven kreeg het eerste exemplaar overhandigd door drie schrijvers van het onderzoeksprogramma, Andrea Evers, Frank van Harmelen en Harold Bekkering, en VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

Het doel van het onderzoeksprogramma is om Nederland een internationale toppositie te geven op het gebied van mensgerichte informatietechnologie en om oplossingen te vinden op wereldwijde uitdagingen. De agenda richt zich op zeven thema’s: Citizenship & Democracy, Responsible Data Science, Health & Well-Being, Learning & Education, Work & Organisations, Digital Cities & Communities en Safety & Security. Expliciete aandacht is er voor de rol van data science in het oplossen van deze uitdagingen.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact