Vandaag lanceren de Nederlandse universiteiten ‘De Digitale Samenleving’, een breed programma voor onderzoek naar de gevolgen van digitalisering voor mens en maatschappij. Denk daarbij aan de inzet van informatietechnologie voor de overgang naar een circulaire economie, naar efficiĆ«nter transport, watermanagement, slimmere maakindustrie, gezondheidszorg, onderwijs, maar ook veiligheid en rechtsstaat. Dit lezen we in het artikel Nederland wil digitaal gidsland zijn op de voorpagina van Trouw vandaag. In dezelfde krant vandaag ook een interview hierover met Karl Dittrich, voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU (Blendle) (via: Saskia van Dongen).
The Dao of Complexity: Making Sense and Making Waves in Turbulent Times
Op aanraden van Maarten Lens-FitzGerald ben ik begonnen in het boek The Dao of Complexity van Jean Boulton, en alleen […]
2 reacties
Download rapport:
Klik om toegang te krijgen tot VSNU_De_Digitale_Samenleving.pdf
Tijdens het VSNU-Impactfestival op 23 november 2017 presenteerden de Nederlandse universiteiten de onderzoeksagenda Digitale Samenleving (pdf). Minister Van Engelshoven kreeg het eerste exemplaar overhandigd door drie schrijvers van het onderzoeksprogramma, Andrea Evers, Frank van Harmelen en Harold Bekkering, en VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.
Het doel van het onderzoeksprogramma is om Nederland een internationale toppositie te geven op het gebied van mensgerichte informatietechnologie en om oplossingen te vinden op wereldwijde uitdagingen. De agenda richt zich op zeven thema’s: Citizenship & Democracy, Responsible Data Science, Health & Well-Being, Learning & Education, Work & Organisations, Digital Cities & Communities en Safety & Security. Expliciete aandacht is er voor de rol van data science in het oplossen van deze uitdagingen.