De impact van blockchain op mens en maatschappij

door Marco Derksen op 3 september 2016

De technologie die na internet de komende decennia de grootste impact gaat hebben op mens en maatschappij, is volgens deskundigen niet social media, big data, robotica of kunstmatige intelligentie maar blockchain. Na een netwerk van informatiedistributie (het huidige internet), is er een toenemende belangstelling voor dit netwerk van waardedistributie (internet of value). Dit voorjaar heeft de Canadese ondernemer en auteur Don Tapscott samen met zijn zoon Alex Tapscott, het boek Blockchain Revolution: How the Technology Behind Bitcoin is Changing Money, Business, and the World geschreven. Hierin leggen ze het principe uit van blockchain en schetsen ze de mogelijke impact van de blockchain op mens en maatschappij. In een recente TED-talk van Don Tapscott geeft hij een korte maar goede samenvatting. Absolute aanrader!

3 reacties

Uit IBM-onderzoek onder 200 banken en evenveel financiële instellingen blijkt dat die veel sneller gebruik willen maken van blockchaintechnologie dan gedacht: 15 procent van de banken en 14 procent van de instellingen denkt in 2017 de techniek op grote schaal in te zetten.

In totaal wil zo’n 65 procent van de banken bepaalde blockchain-gerelateerde technologie gaan gebruiken in de komende drie jaar. Meer dan vijftig procent denkt na 2020 echt commerciële producten op basis van blockchain in de markt te hebben staan. Daarbij baseert IBM zich op twee onderzoeken die het uitvoerde bij banken en financiële instellingen.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat juist grote banken, geheel tegen de verwachtingen van Big Blue in, de wegbereiders lijken om blockchaintechnologie te omarmen. Kleine fintech-organisaties en start-ups lijken een stuk minder tijd te investeren in onderzoek naar blockchaintechnologie. De wegbereiders bij de grote banken zien vooral praktische toepassingen bij retailbetalingen, het verstrekken van leningen en reference data.

Toch is het niet allemaal hosanna en zien banken nog veel beren op de weg bij het invoeren van blockchain, zoals het feit dat het gaat om jonge technologie. Daarnaast is er nog onduidelijkheid over de return on investment en hoe het zit met beperkingen door regelgeving.

Op dit moment zijn veel grote banken en ict-bedrijven bezig met de technologie die voortvloeit uit de Bitcoin. Zo startte Microsoft met Project Bletchley en zit IBM in het Hyperledger-project met onder andere de Linux Foundation. Het R3-project rondde ook begin dit jaar zijn onderzoek naar blockchaintechnologie af waarbij ze verschillende blockchains testten.

Bron: Tweakers

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact