Hoe anders was het in 1896?

door Marco Derksen op 21 augustus 2016

Het jaar 1896: Feesten! Niet vergaderen
Vanmorgen via Facebook een bericht van Henk Jan Winkeldermaat. Of ik wist dat Villamedia, de website over journalistiek, en haar voorgangers 120 jaar geleden in Arnhem was ontstaan. Grappig omdat ik vanuit Upstream samen met o.a. HAN en CKA twee jaar geleden Media Villa Arnhem heb opgericht. Interessanter is de volgende quote uit ‘Het jaar 1896: Feesten! Niet vergaderen‘, het artikel op Villamedia dat die beginjaren beschrijft:

Het zijn andere tijden, in 1896. De grote depressie loopt op haar einde. Nederland telt vijf miljoen inwoners. De jonge Wilhelmina is formeel koningin, haar moeder regentes. Het kabinet-Roëll loodst een nieuwe kieswet door de kamer. In het voorjaar vinden in Athene de eerste moderne Olympische Spelen plaats, op 30 mei het eerste auto-ongeluk ter wereld in New York en op 15 juli reed in Arnhem de eerste auto in Nederland rond, een Benz Victoria. Nederland telt in 1896 een rijk landschap aan tijdschriften en kranten. Een blik in de online archieven van de Koninklijke Bibliotheek leert dat er zeker 60 dagbladen zijn, Suriname, Curacao en Indië meegeteld.

Een andere tijd, maar hoe anders is het eigenlijk? De financiële crisis vanaf 2008 loopt op haar einde, vandaag de laatste dag van de Olympische Spelen in Rio en op 7 mei vond in Florida, VS het eerste dodelijke ongeluk plaats door een zelfrijdende auto. En net als in 1896 maken de journalisten zich druk om auteursrecht en de toekomst van de journalistiek.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact