Blog:

Big Data boer Jacob van den Borne

door Marco Derksen op 1 juni 2016

In de agrarische sector is Jacob van den Borne van Van den Borne Aardappelen met zijn digitale boerderij inmiddels een begrip. Buiten de sector is hij veel minder bekend. Alhoewel ik hem al wel volgde op Twitter, was ik me onvoldoende bewust van deze big data boer!

De meest vooruitstrevende boer van Nederland, zo mag je Jacob van den Borne wel betitelen, verbouwt hoofdzakelijk aardappels, maar hij teelt ook mais en voederbieten. Om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren, maakt hij gebruik van een aanpak die hij omschrijft als precisielandbouw. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen. Door het gebruik van precisielandbouw kan er bespaard worden op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest en kan de plant precies gegeven worden wat hij vraagt. Hierdoor worden gewasbeschermings-middelen, kunstmest, arbeid en grond beter en efficienter benut.

Om precisielandbouw te bereiken past Van den Borne een hele reeks technieken toe. In de eerste plaats werkt hij niet met grote lappen land, maar met 140 kleinere percelen, met een gemiddelde oppervlakte van drie hectare. Hij heeft die percelen nauwkeurig in kaart gebracht, met behulp van een onbemand voertuig, dat een slee met sensoren voorttrekt. Zo heeft hij uitgezocht waar zijn land vochtig of juist droog is en waar verdichtingen in de grond zitten. Die laatste zijn vaak het gevolg van langdurig met zware voertuigen over het land rijden. Met die kennis kan Van den Borne onder meer bepalen wat voor opbrengst hij kan verwachten, welke meststoffen hij waar moet toevoegen, welke ruimte hij tussen zijn planten moet laten en hoe vaak hij een bepaald deel van zijn areaal moet beregenen.

Via informatie uit het register waarin alle boomhoogten in Nederland zijn verzameld, berekent Van den Borne de schaduwzones op zijn land. In die zones zet hij de planten verder uit elkaar, zodat ze ondanks de mindere lichtintensiteit toch een goede ontwikkeling doormaken. Om met zijn broer en zijn drie werknemers zijn land zo efficiënt mogelijk te bewerken, heeft hij een soort TomTom in zijn tractoren ingebouwd. Op die manieren wordt altijd de meest efficiënte route gereden en dus diesel bespaard. Jacob heeft recentelijk FarmHack.NL exclusieve toegang gegeven tot zijn precisielandbouwdata.

Het meest spectaculaire deel van Van den Bornes aanpak is het gebruik van drones. Met de beelden van die drones kan hij de hoogte van de gewassen bepalen. Dat geeft weer informatie over de kwaliteit van de grond. Hij kan ingrijpen op plekken waar dat nuttig is. Bij elkaar heeft het bedrijf nu 500.000 euro geïnvesteerd in technologie. Sinds de broers Van den Borne het bedrijf van hun vader overnamen, is de opbrengst gestegen van 46 ton tot 53 ton. De verwachting is dat de optimale opbrengst 75 ton is, er is dus nog volop groeipotentieel.

Bron: CFO.nl

4 reacties

Beantwoord

De boerderij van de toekomst nu al in Brabant:
https://www.inbrabant.nl/bibliotheek/boerderij-van-de-toekomst

Het bedrijf werd in 2020 een zogenoemde ‘Boerderij van de Toekomst’. Daarvan zijn er vier in Nederland. Op een Boerderij van de Toekomst werken boeren samen met beleidsmakers, kennisinstellingen, agrofood-ketenpartijen en het hightech bedrijfsleven. Zo’n boerderij test en demonstreert teeltsystemen, methoden en technologie, zodat deze sneller en beter beschikbaar komen voor de praktijk. Het gaat om vraagstukken op het gebied van water en bodem, herstel natuurwaarden en biodiversiteit in de landbouw, maximaal gebruik van reststromen, en hoe om te gaan met een teveel en een tekort aan water, als gevolg van de klimaatverandering.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact