Mark Granovetter’s Strength of Weak Ties

door Marco Derksen op 19 maart 2016

De Amerikaanse socioloog Mark Granovetter is en blijft een van mijn helden op het gebied van netwerktheorie. In 1973 publiceerde Granovetter in American Journal of Sociology zijn inmiddels klassieke artikel The Strength of Weak Ties (pdf) (de kracht van zwakke verbindingen) en werkte dat later uit in zijn proefschrift en boek Getting a Job.

Granovetter onderzocht de invloed van netwerken bij het vinden van een baan. Hij ontdekte dat slechts 20 procent een baan vond via formele kanalen (arbeidsbureaus, vacatures, werving- en selectiebureaus), en 80 procent via informele netwerken aan een baan was gekomen. Van die groep werd slechts 17 procent geholpen door een naaste relatie (een ‘sterke verbinding’, iemand die ze minsten één keer per week zagen). Het overgrote deel was vooral geholpen door mensen die ze juist niet zo goed kenden: 55 procent kreeg een baan via een bekende die ze slechts af en toe ontmoetten (een ‘zwakke verbinding’, vaker dan één keer per jaar maar minder dan een keer per maand ), en 28 procent door een relatie die ze zelden ontmoetten, een keer per jaar of minder vaak, zeg maar een verre kennis. Kortom, niet het sterke netwerk hielp mensen verder, maar hun zwakke verbindingen!

Twee jaar geleden kreeg Granovetter de Everett M. Rogers Award van de USC Annenberg Universiteit. Ter ere van deze award hield Granovetter een college over de geschiedenis van de netwerktheorie. Een aanrader!

Footnotes:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact