A Good American (2015) (Review DWDD)

door Marco Derksen op 26 januari 2016

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk bij De Wereld Draait Door over de documentaire A Good American (2015).

Bill Binney, ex-medewerker van de Amerikaanse geheime dienst, doet een boekje open over de periode voor de onthullingen van klokkenluider Snowden. Of hoe de NSA het belangrijker vond miljoenen te verkwisten aan zakenvriendjes dan tijdig een effectief elektronisch filter te installeren dat – wie weet – zelfs 9/11 had kunnen helpen voorkomen.

Hij staat bekend als de beste codekraker van Amerika. En Bill Binney is nog steeds geschokt als hij de beelden van de brandende Twin Towers ziet. Om vervolgens uit de doeken te doen wat eraan vooraf ging. Hoe hij als slimme wiskundige tijdens de Koude Oorlog de Russen afluisterde en later binnen de NSA een klein team formeerde dat het antwoord vond op de digitale informatie-explosie waar de inlichtingendienst in verdronk. Een antwoord dat door de NSA-top terzijde werd geschoven, zodat, menen Binney en voormalig medewerkers, de terroristen van 9/11 hun gang konden gaan.

A Good American ontvouwt zich als een stijlvol gevisualiseerde documentaire thriller, die minstens zo onthutsend is als de bekendere geschiedenis van Edward Snowden. Meer dan over computers en informatie gaat het over arrogantie, moraal en privacy. Binney, inmiddels klokkenluider, nam na 9/11 ontslag en is nog steeds verontwaardigd als hij bedenkt hoe de NSA de vloer aanveegde met waarden die hij zelf hooghield.

2 reacties

Lecture: Big Data & Mass Surveillance by William Binney (aka Bill Binney), former technical director at NSA:

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact