It Takes a Network to Defeat a Network

door Marco Derksen op 16 november 2015

In de vorige eeuw hebben bedrijven van miliatire operaties geleerd hoe een organisatie zo efficient mogelijk in te richten. Het hierarchische bedrijfsmodel zoals we dat binnen de meeste organisaties kennen, hebben we vooral te danken aan legendarische veldheren (van Atilla tot Zoeloe). In strategiesessies was het niet ongebruikelijk om beroemde veldslagen als metafoor te gebruiken om de eigen strategie te schetsen.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS lijkt de klassieke aanpak niet meer te werken. De vijand is steeds minder één land, maar steeds vaker een terreurorganisatie dat als netwerk is georganiseerd. Het waren John Arquilla en David Ronfeldt, beiden consultant aan het Rand Instituut, die al in 1996 de term netwar hebben geintroduceerd en na de aanslagen in 2001 het veel geciteerde artikel It Takes a Network publiceerden:

In the last year, our defense posture has shifted. We used to be focused exclusively on nations; now we are also focused on networks. Networks like Al Qaeda are dangerous adversaries. They have loose, difficult-to-trace organizational structures. Vigorous efforts must be made to connect the dots of the network and its various dark allies. Yet, for all our new focus on winkling out networked terror, we seem to have learned few lessons about the nature of “netwar.”

Ook in de huidige strijd met IS is de klassieke aanpak kansloos. En alhoewel landen als VS, UK en Frankrijk al langer militaire operaties als een netwerk uitvoeren, zal het nog wel even duren voordat ze dat echt onder de knie hebben. Het is dan ook goed om te zien dat hackersgroep Anonymous na de aanslagen in Parijs een digitaal offensief tegen IS is gestart. De Operatie Paris zoals ze het hebben genoemd, is via #OpParis op Twitter te volgen.

Verder lezen:

7 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact