Impact van nieuwe netwerksamenleving op duurzaamheid

door Marco Derksen op 31 oktober 2015

Komende week geef ik een college over de impact van de nieuwe netwerksamenleving op duurzaamheid. Denk daarbij aan de toenemende glocalisering, transparantie en verschuiving van producten naar diensten. Dit college maakt deel uit van de recent gelanceerde leergang Leiderschap in Duurzaamheid van AOG School of Management.

Eén van mijn helden op het gebied van duurzaamheid is de architect Thomas Rau die met Turntoo een nieuwe manier van omgaan met producten propageert: niet gebaseerd op eigendom, maar op gebruik. “Wij hebben helemaal geen lampen nodig, wij willen licht. Hoe Philips het leveren van licht organiseert, is hun probleem.” De overheid werkt echter totaal niet mee, vindt Rau. “De overheid haalt zijn inkomsten voor een veel te groot deel uit de oude businessmodellen, dus kunnen ze die niet laten vallen” (bron: PB).

Maar wat zijn naast de bekende voorbeelden uit de software (Adobe), muziek (Spotify), film en video (Netflix), de voorbeelden uit de andere markten?

Uiteraard de voorbeelden van Thomas Rau zelf, zoals het eerder genoemde pay-per-lux of ‘leasen’ van licht, een duurzaam verlichtingsconcept (pdf) waarmee Philips en Architectenbureau RAU in 2011 een proef zijn gestart. RAU betaalde alleen voor de lichtprestatie in zijn kantoor, Philips bleef eigenaar van de verlichtingsproducten. Inmiddels is dit concept ook in gebruik voor andere klanten van Philips zoals Schiphol.

In het boek Zakendoen in de nieuwe economie noemt auteur Marga Hoek ook enkele voorbeelden. Zoals de Think-stoel van Steelcase, Rooftop Energy en Zanes Cycles.

Wie vult aan? Zijn er gewoon nog maar een beperkt aantal voorbeelden? Is het inderdaad de overheid die deze ontwikkeling tegenhoudt?

Zie ook:

3 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact