Komende week geef ik een college over de impact van de nieuwe netwerksamenleving op duurzaamheid. Denk daarbij aan de toenemende glocalisering, transparantie en verschuiving van producten naar diensten. Dit college maakt deel uit van de recent gelanceerde leergang Leiderschap in Duurzaamheid van AOG School of Management.
Eén van mijn helden op het gebied van duurzaamheid is de architect Thomas Rau die met Turntoo een nieuwe manier van omgaan met producten propageert: niet gebaseerd op eigendom, maar op gebruik. “Wij hebben helemaal geen lampen nodig, wij willen licht. Hoe Philips het leveren van licht organiseert, is hun probleem.” De overheid werkt echter totaal niet mee, vindt Rau. “De overheid haalt zijn inkomsten voor een veel te groot deel uit de oude businessmodellen, dus kunnen ze die niet laten vallen” (bron: PB).
Maar wat zijn naast de bekende voorbeelden uit de software (Adobe), muziek (Spotify), film en video (Netflix), de voorbeelden uit de andere markten?
Uiteraard de voorbeelden van Thomas Rau zelf, zoals het eerder genoemde pay-per-lux of ‘leasen’ van licht, een duurzaam verlichtingsconcept (pdf) waarmee Philips en Architectenbureau RAU in 2011 een proef zijn gestart. RAU betaalde alleen voor de lichtprestatie in zijn kantoor, Philips bleef eigenaar van de verlichtingsproducten. Inmiddels is dit concept ook in gebruik voor andere klanten van Philips zoals Schiphol.
In het boek Zakendoen in de nieuwe economie noemt auteur Marga Hoek ook enkele voorbeelden. Zoals de Think-stoel van Steelcase, Rooftop Energy en Zanes Cycles.
Wie vult aan? Zijn er gewoon nog maar een beperkt aantal voorbeelden? Is het inderdaad de overheid die deze ontwikkeling tegenhoudt?
Zie ook:
- Keynote Thomas Rau (GreenVille, april 2015)
- Van product naar dienst: nieuw businessmodel voor Apple & Samsung? (Frankwatching, augustus 2014)
3 reacties
Vanavond is Thomas Rau te zien bij VPRO Tegenlicht over het einde van bezit: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html
Veel aandacht voor Thomas Rau de afgelopen weken ivm met zijn boek Material Matters: https://twitter.com/marcoderksen/status/815128567600320516
Jaren geleden was Thomas Rau de eerste die in het principe introduceerde, vandaag zag ik hetv weer voorbij komen Light as a Service van Philips: http://www.lighting.philips.nl/systemen/aanbod-van-pakketten/winkels-en-horeca/light-as-a-service-retail
http://www.lighting.philips.nl/systemen/circular-lighting