Data Rush: Mission and Task

door Marco Derksen op 3 oktober 2015

DataRush_DSC_8372Gisteren bezocht ik de fototentoonstelling Data Rush van het Groningse fotografieplatform Noorderlicht. In deze tentoonstelling maken zo’n vijftig internationaal gerenommeerde fotografen en multimediakunstenaars de balans op van het digitale tijdperk. De komende weken zal ik enkele werken van deze kunstenaars bespreken.

Julian Röder (Oost-Duitsland, 1981) werd als fotograaf opgeleid bij foto-agentschap Ostkreuz in Berlijn. In 2009 voltooide hij studies fotografie aan zowel de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig als de Hochschule für Angewandte Wissenschaften in Hamburg. Zijn fotografische serie Mission and Task laat zien hoe technologie ons steeds meer op afstand plaatst bij het bewaken van de Europese grenzen.

DataRush_DSC_8369Directe contacten tussen de grenspolitie in de EU en migranten zullen in de toekomst steeds minder voorkomen. Niet omdat migrantenstromen zullen opdrogen, maar omdat de voortschrijdende technologie er voor zorgt dat de bewaking van de buitengrenzen van de EU steeds abstracter wordt. Het nieuwe grensbewakingssysteem EUROSUR, dat in 2013 in gebruik werd genomen, analyseert data die worden doorgestuurd door satellieten, radarstations, vliegtuigen en drones. De informatie uit de deelnemende landen wordt automatisch en onmiddelijk via het netwerk met iedereen uitgewisseld. Geplande grensoversteken kunnen zo worden opgemerkt lang voordat de grens in zicht is. Mensen worden zo gereduceerd tot data, stromen, lichtpuntjes en signalen, en niet langer gezien als individuen. Middels surveillance wordt zo een infrastructuur gebouwd die behoud van welvaart in Europa boven een verantwoorde manier van omgaan met ‘de ander’ stelt, aldus Julian Roder.

Zie verder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact