Data Rush: Drie maanden uit het leven van Rogier

door Marco Derksen op 2 oktober 2015

Rogier_DSC_8450
Vandaag bezocht ik de fototentoonstelling Data Rush van het Groningse fotografieplatform Noorderlicht. In deze tentoonstelling maken zo’n vijftig internationaal gerenommeerde fotografen en multimediakunstenaars de balans op van het digitale tijdperk. De komende weken zal ik enkele werken van deze kunstenaars bespreken.

Eén van deze kunstenaars is Joyce Overheul, een 25-jarig beeldend kunstenaar uit Nijmegen die in 2012 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht is afgestudeerd. In datzelfde jaar behaalde ze ook haar Master of Arts.

Drie maanden lang volgde Joyce Overheul de zeventienjarige Rogier Hogervorst op Twitter en Instagram. In die tijd deelde hij in 5638 tweets en 137 foto’s zoveel informatie over zichzelf dat Joyce er een roman over kon schrijven. Het resultaat, de ‘Drie maanden uit het leven van Rogier‘, ontstond zonder dat Rogier er weet van had. Toestemming hoefde hij niet te geven, alle gebruikte informatie was immers door hem zelf publiek gemaakt. Pas toen het boek klaar was, informeerde Joyce hem via Twitter. Rogier vond niet dat zijn privacy geschonden was en was zelfs trots dat Joyce hem had uitgekozen. Met haar project wil Joyce Overheul mensen bewust maken van de hoeveelheid informatie die ze op internet delen.

2 reacties

Beantwoord

Kunstenares Joyce Overheul werd afgelopen woensdagavond ineens overspoeld met berichtjes: ‘Zapp snel eens naar De Wereld Draait Door!’ In de talkshow was aandacht voor het project Tweetbundels van kunstenaar Jan Dirk van der Burg – een soort Twitter op papier. Overheul was met stomheid geslagen: Tweetbundels leek namelijk wel heel erg veel op haar twitterproject Rogier.

http://www.hpdetijd.nl/2015-10-05/kunstenares-het-project-tweetbundels-riekt-naar-plagiaat/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact