Het web als platform: Datastromen in het sociale web

door Marco Derksen op 1 september 2015

Dutch Blogosphere in transition
Op 23 september 2015 zal Anne Helmond haar promotie-onderzoek naar hoe sociale media het web hebben veranderd verdedigen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift The Web as Platform: Data Flows in Social Media (pdf) is online al te lezen.

In haar onderzoek laat Helmond zien hoe sociale mediaplatformen data-intensieve infrastructuren bouwen om het web opnieuw in elkaar te ‘weven’. Dit argument wordt uitgewerkt in vijf case studies waarin ze de platformisatie van het web en de consequenties daarvan beschrijft voor achtereenvolgens

  1. de transformatie van sociale netwerksites naar sociale mediaplatformen,
  2. de herstructurering van de blogosfeer en de introductie van nieuwe linkpraktijken,
  3. de veranderende aard van de hyperlink van een navigatie-instrument naar een analytisch instrument om data te verzamelen
  4. de transformatie van de valuta van het web van links naar likes, en
  5. de grenzen van de website en het einde van de website als een begrensd object.

Op basis van haar bevindingen presenteert Helmond een toekomstige onderzoeksagenda waarin ze een aantal ontwikkelingen bespreekt die laten zien hoe sociale mediaplatformen steeds verder integreren met apps (en vice versa) wat wijst op de platformisatie van het app-ecosysteem. In het bijzonder dragen apps bij aan het einde van het web en met name het mobiele web aangezien veruit het grootste deel van de tijd op mobiele apparaten in apps wordt doorgebracht en een afnemend deel van deze tijd op het mobiele web. Apps worden in toenemende mate ook zelf platformen, met bijvoorbeeld de lancering van het Facebook Messenger Platform waarmee ontwikkelaars apps kunnen bouwen die integreren met de Facebook Messenger app.

Deze ontwikkelingen tonen aan hoe belangrijk het is om voortdurend methoden te ontwikkelen om zowel de platformisatie van het web als de platformisatie van het app-ecosysteem te bestuderen, evenals de consequenties ervan.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact