Blog:

Universiteit van Nederland over mens en technologie

door Marco Derksen op 19 juni 2015

Aan de Universiteit van Nederland, een idee van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn, geeft een hoogleraar of universitair docent iedere week vijf colleges van een kwartier over zijn of haar vakgebied. De opnames van de colleges met publiek vinden vier avonden per maand plaats in Club AIR in Amsterdam. Alle colleges komen online via YouTube en Facebook. Sinds de lancering eind 2013 staan er 300 colleges van 60 verschillende docenten. Het YouTube-kanaal telt inmiddels ruim 46.000 abonnees en de Facebookpagina heeft bijna 25.000 likes. In totaal zijn de video’s meer dan 10 miljoen keer bekeken. De kosten, ongeveer drie tot vier ton per jaar, worden gedekt door sponsors als de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit, maar ook organisaties als Ziggo, ASML, SIDN en Surf.

De onderwerpen die aan bod komen varieren van arbeidsrecht tot neuropsychologie. Af en toe komen er ook colleges voorbij over mens en technolgie. Voor geinteresseerden heb ik deze op een rij gezet:

Virtual Reality – dr. ir. Willem-Paul Brinkman

Robotica – prof. dr. ir. Stefano Stramigioli

Internationale Communicatie – Prof. dr. Cees Hamelink

3 reacties

We zijn inmiddels ruim 4 maanden verder. Facebook telt inmiddels 26.750 likes en het aantal YouTubes-abonnees is toegenomen tot ruim 52.000. Het aantal kijkers lijkt ook nog steeds toe te nemen. Daarvoor werkt het platform samen met bijv. NU.nl dat elke week de video’s van de beste colleges publiceert.

Beantwoord

Profielfoto
Roel op schreef:

Ha Marco,

Leuk artikel. Mocht je nog eens meer info willen dan kun je me altijd een berichtje sturen.
@roelbellinga

Hartelijke groet,

Roel Bellinga
Universiteit van Nederland

Beantwoord

Alhoewel ik zelf weinig zie van Universiteit van Nederland, bouwt men rustig verder aan het platform. YouTube telt inmiddels 698 videos die in totaal meer dan 11 miljoen keer zijn bekeken. De teller voor het aantal abonnees staat inmiddels op ruim 78 duizend. Met ruim 36 duizend likes op Facebook lijkt daar de groei wat af te nemen in de tijd.

Interessant is de samenwerking tussen National Geographic en Universiteit van Nederland die gezamenlijk een nieuwe webserie op YouTube hebben gelanceerd: ‘Het LAB’. Iedere week verschijnt er op vrijdag een nieuwe video waarin wetenschappers antwoord geven op alledaagse vragen:
http://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2017/09/national-geographic-en-universiteit-van-nederland-lanceren-nieuwe-webserie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact