Fortune 100 exponentiële organisaties

door Marco Derksen op 3 juni 2015


Exponentiële organisaties zijn organisaties die minimaal 10 keer beter presteren dan gemiddeld in hun eigen markt. Deze organisaties zijn in staat een groeicurve te laten zien die exponentieel is dankzij de integrale toepassing van onder andere communities, big data, slimme algoritmes en nieuwe technologieën.

Kort na de publikatie van het gelijknamige boek, hebben de auteurs Salim Ismail en Yuri van Geest een lijst gepubliceerd met de top 100 van exponentiële organisaties. In de top van de lijst bekende techbedrijven als Airbnb en Uber. Minder bekend is de lijstaanvoerder Github, een platform voor open source projecten. Vandaag publiceerden de auteurs de ExO Fortune 100-lijst, een overzicht van de Fortune 100 bedrijven gerangschikt op basis van hun Exponential Quotient (ExQ). In de top 10 staan naast techbedrijven als Google, Amazon en Apple ook bedrijven als GE en Walt Disney Company.

Video: CNBC

1 reactie

Krijg net via Yuri ook het persbericht binnen:

Silicon Valley valt andere, traditionele, lineaire bedrijven en sectoren aan

De komende 10 jaar zal 40% van de beursgenoteerde bedrijven verdwijnen uit de S&P 500. John Chambers, CEO van Cisco doet hier nog een schepje bovenop. Hij voorspelt dat slechts 33% van de S&P 500 bedrijven overblijven de komende 25 jaar. 67% van deze gevestigde bedrijven zal verdwijnen uit deze lijst.

In de wereldwijde beststeller Exponentiële Organisaties (ExO) is uitgebreid geanalyseerd waarom deze traditionele grote bedrijven worden bedreigd. Zij zijn namelijk gebouwd op voorspelbaarheid en schaalbare efficiëntie in plaats van snelheid, flexibiliteit en schaalbaar leren. Aangezien het metabolisme van de economie nog verder zal versnellen verwachten de auteurs dat zelfs meer dan 40% zal verdwijnen.

Hoe exponentieel zijn de Fortune 100 bedrijven?
Twee maanden geleden werd de lijst van de Top 100 meest exponentiële organisaties gelanceerd, waarbij gelet werd op de schaalbaarheid van ‘s werelds meest succesvolle startups en organisaties. Vandaag werd tijdens de Exponential Finance conferentie in New York live op CNBC een nieuwe lijst gelanceerd: de Fortune 100 op volgorde van Exponentiële Quotiënt (ExQ) score.

Om tot deze volledige Top 100 lijst te komen zijn alle Fortune 100 bedrijven geanalyseerd en beoordeeld door de auteurs Salim Ismail en Yuri van Geest, het ExO research team onder leiding van Michiel Schuurman en 200 wereldwijde ExO Experts. De uiteindelijke scores zijn geratificeerd door academische onderzoekers vanuit Hult International Business School.

Dit leverde een aantal interessante resultaten op:

  • Alleen de top 8 in de Fortune 100-lijst (dat wil zeggen 8%) zijn echte ExO’s omdat ze een score boven de 55 hebben (onze drempel)
  • Dit betekent dat 92% van de Fortune 100-lijst (marginaal) lineaire bedrijven zijn, open voor ontwrichting van buiten
  • De meeste bedrijven uit de top 10 zijn recentlijk opgericht (laatste 40 jaar, behalve IBM, General Electric en Disney) en zijn vooral digitaal (IT, software)
  • ‘Software’ scoort het best, gevolgd door ‘Entertainment / Content’, ‘IT Networks’, ‘Telecom’ en tenslotte ‘IT Hardware’ en ‘Semiconductors’.
  • De meeste bedrijven zitten in de volgende verticale markten: 1. ‘Finance’, 2. ‘Energy’, 3. ‘Retail’, 4. ‘Health / Pharma’, 5. ‘Industrial’. Allemaal vrij traditionele en lineaire industrieën.

Ontwrichting in traditionele lineaire industrieën

Wanneer we deze lijst vergelijken met de Top 100 ExO’s dan valt het volgende op:

  • De meeste bedrijven in onze Global Top 100 ExO lijst zitten in de volgende verticale markten: 1. ‘Social, Blogging & Messaging’, 2. ‘E-Commerce’, 3. ‘Finance’, 4. ‘IT & Cloud’, 5. ‘Gaming & Entertainment’. Een groot verschil met de Fortune 100 lijst is dat deze allemaal software-gebaseerd zijn
  • ‘Finance’ staat op beide lijsten, dit toont de druk op huidige financiële instanties en de ontwrichting die deze industrie momenteel ondervind.
  • Er zijn bijna geen bedrijven binnen ‘Health’ in onze ExO lijst, terwijl er nog veel in de Fortune 100 staan, dit zou het volgende gebied van ontwrichting aan kunnen geven. Hetzelfde geldt voor ‘Energy’.
  • Alleen de Top 7 van de Fortune 100 lijst zou de ExO Top 100 halen, dit zijn Google, Amazon, Apple, IBM, Verizon Communications, The Walt Disney Company en General Electric.

Marc Andreessen – oprichter van Netscape en VC bij Andreessen-Horowitz – benoemde het al in 2011 in zijn blogpost op The Wall Street Journal: “software is eating the world.” Het merendeel van de traditionele bedrijven in de Fortune 100 zal worden aangevallen of ontwricht in de komende 10 jaar door nieuwe software startups of meer exponentiële organisaties.

Vooral in de financiële wereld is dit terug te zien. Financiële instellingen scoren erg laag op de Fortune 100 ExQ lijst, terwijl er veel nieuwe FinTech startups in opkomst zijn. Bekende voorbeelden zijn Square, Transferwise, LendingClub, eToro, Kensho, Estimize, Kickstarter en de vele Bitcoin en blockchain startups zoals Abra en 21 Inc.. Elk van hen valt een deel van de gevestigde orde aan. Grote exponentiële organisaties, zoals Apple met Apple Pay, bevinden zich ook in het speelveld. Zij hebben als voordeel dat ze vooral op software gebaseerd zijn en beter schaalbaar en flexibel zijn dan de gevestigde orde. Het metabolisme qua innovatie is hierdoor hoger bij Apple.

We zien dezelfde verandering in de gezondheidszorg plaatsvinden met de Quantified Self beweging, exponentiële startups zoals Fitbit en Airstrip en grote softwarebedrijven die de industrie betreden (Apple Health en ResearchKit, Google’s Calico). Zelfs Facebook en Amazon zijn hiermee bezig.

De belichaming van exponentiële verandering
Onze verwachting is dat hetzelfde de komende jaren ook gaat gebeuren met de energie-industrie. Een van de frontrunners hierin is Elon Musk met SolarCity en de recent aangekondigde Tesla Powerwall om energie op te slaan. Musk is de belichaming van hoe exponentiële verandering een traditionele industrie kan ontwrichten. Met een software mindset begon hij met de financiële wereld door Paypal mede op te richten. Inmiddels is dit de nummer 1 betaalservice wereldwijd. Hij stapte achtereenvolgens over naar de ruimte-industrie met SpaceX, de auto-industrie met Tesla Motors en de energie-industrie met SolarCity. Alle met aanzienlijke impact binnen 10 jaar.

Zoals eerder vermeld volgen Apple en Google nu hetzelfde pad, Bedenk wat voor gevolgen dit zal hebben op meer traditionele lineaire en hardware-gebaseerde bedrijven wanneer er nog meer exponentiële organisaties volgen.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact