De economische impact van technologische disruptie

door Marco Derksen op 3 juni 2015

Drivers of change - Big7Technologische innovatie verandert de Nederlandse economie steeds sneller. Dat levert vooral veel winnaars op, maar er zijn ook meer verliezers. De dynamiek in het bedrijfsleven neemt toe: er starten steeds meer bedrijven, maar ook houden steeds meer bedrijven op te bestaan. Drie op de tien ondernemers zien hun verdienmodel de komende tien jaar mogelijk verdwijnen. Disruptie door technologie raakt alle sectoren sterk, maar de automotive, zorg en industrie nog het meest. Om hierop in te spelen willen werkgevers vooral jongeren binnenhalen. Dat zien zij als manier om de snelle technologische ontwikkelingen bij te houden. Het arbeidsaanbod in Nederland veroudert echter snel. Dit is een risico voor de concurrentiekracht van de Nederlandse economie. Althans, dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport Hightech meets business (pdf) dat het ING Economisch Bureau deze week heeft uitgebracht ter gelegenheid van de Dutch Technology Week (via: Emerce).

Het Nederlandse bedrijfsleven benoemt zeven technologische gebieden waarvan de kans op betekenisvolle doorbraken het grootst is. Deze zgn. big 7 drivers of change zijn: Toegenomen rekenkracht (chips en sensoren), Internet of Things, Big Data, Robotica, Alternatieve energie, Nieuwe materialen en 3D printen.

3 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
duivessa op schreef:

Ik mis FinTech in het rijtje. Verbaast mij. VC’s pompen momenteel enorm veel geld in startups om de financiele sector te ontwrichten. Volgens mij zelfs meer dan in een aantal van de 7 andere technologieen.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact