Kwart werknemers mist nieuwe kennis of vaardigheden

door Marco Derksen op 22 mei 2015

tabel_werknemers_15_75_jaar_bedrijfstak_2014
Van alle werknemers in Nederland zegt 23 procent dat zij nieuwe kennis of vaardigheden missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om technologische en organisatorische kennis en vaardigheden. Werknemers die dit aangeven, zijn minder tevreden, zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten. Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 van CBS en TNO.

Als de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers geen gelijke tred houdt met technologische en organisatorische veranderingen, dan is sprake van kwalificatieveroudering. Kwalificatieveroudering komt relatief veel voor in de bedrijfstak informatie en communicatie: ruim 27 procent zegt belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden te missen. Dit hangt vooral samen met de snelheid van de technologische ontwikkelingen. Zo geeft een relatief groot deel van de ICT’ers en van de databank- en netwerkspecialisten aan dat het werk zodanig veranderd is dat zij nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben voor hun werk.

4 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
adgerrits op schreef:

Rekening houdend met het feit dat mensen zichzelf altijd (te) hoog inschatten, mag je er van uitgaan dat het werkelijke percentage een stuk hoger is dan de 23 zelf geschatte procenten.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact