Filmtip: Ex Machina (2015)

door Marco Derksen op 17 mei 2015

Ex Machina is een prachtige film van de Britse debuutregisseur Alex Garland. Het speelt in op de waarschuwing van o.a. Stephan Hwaking en Elon Musk voor de bedreiging van de mensheid door de snel opkomende robotisering en kunstmatige intelligentie. De film scoort een 8,0 bij IMDb, 4 van de 5 sterren bij de Volksrant, won begin dit jaar de juryprijs van het Festival de Gérardmer en is sinds een maand te zien in de bioscoop. Absolute aanrader!

Voor wie alvast de verhaallijn wil weten:

Caleb (Domhnall Gleeson) is een 26-jarige softwareprogrammeur voor Bluebook, ’s werelds populairste internetzoekmachine. Na het winnen van een interne bedrijfscompetitie mag hij een weekje logeren op het afgelegen landgoed van de geniale en excentrieke oprichter van zijn bedrijf, Nathan (Oscar Isaac). Deze werkt in zijn luxueuze verblijf in zijn eentje aan het perfectioneren van beeldschone kunstmatig intelligente vrouwenrobots. Hij zet de financiële middelen en de via de zoekmachine verzamelde data van zijn bedrijf in om voor zichzelf een robotharem te scheppen.

Nathan wil Caleb gebruiken voor een variant op de Turingtest. Deze test slaagt als iemand niet in staat is te bepalen of zijn gesprekspartner een mens of een machine is. Nathan laat Caleb kennismaken met Ava (Alicia Vikander), een fraaie vrouwelijke robot waarvan een deel van het lichaam juist wel duidelijk zichtbaar mechanisch is. Voor Nathan is de Turingtest pas geslaagd als de proefpersoon weet dat hij met een machine te maken heeft en toch overtuigd raakt dat deze een eigen bewustzijn heeft. Caleb heeft een week de tijd om zijn oordeel te vellen.

Er ontspint zich een geraffineerde en vervreemdende thriller in minimalistische setting waarbij onduidelijk blijft wie van de drie hoofdpersonen nu wie bedot. De film roept veel vragen op over de verhouding tussen mens en machine waarin de hoofdpersoon verliefd wordt op een intelligent, zelfbewust en zelflerend besturingssysteem.

Via: Wikipedia

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact