De smartphone is definitief doorgedrongen tot de schoolklas

door Marco Derksen op 7 april 2015


Enkele weken geleden plaatste ik bovenstaand bericht op Twitter, het werd ruim honderd keer geretweet en enkele tienduizenden keren gelezen. Een toptweet dus. Het beeld dat we hebben is dat we technologische ontwikkelingen als de smartphone onvoldoende integreren in het onderwijs. Een terechte constatering of hebben we een verkeerd beeld van het onderwijs? NOS deed onderzoek onder 137 middelbare scholen.

Uit een onderzoek van de NOS onder 137 middelbare scholen blijkt dat de overgrote meerderheid (85 procent) de smartphone gebruikt bij het onderwijs. Dat betekent nog niet dat de leerlingen hun mobieltje altijd en overal mogen checken. Op de helft van de scholen mag de smartphone wel mee de klas in, maar mag hij alleen worden gebruikt met toestemming van de leraar. Een kwart van de scholen laat het gebruik helemaal vrij. Slechts op tien van de 137 scholen die aan de enquĂȘte meededen, moet de smartphone thuis of in de locker blijven.

Vrijwel alle scholen die de smartphone gebruiken in het onderwijs, laten leerlingen er informatie mee opzoeken. Een ruime meerderheid zet educatieve apps in en gebruikt het apparaat voor quiz- en toetsdoeleinden. Op eenderde van de scholen communiceren docenten via de smartphone met leerlingen, op eenvijfde wordt de smartphone ingezet om leerlingen te laten samenwerken.

Toch zijn de scholen zeker niet onverdeeld positief. De smartphone wordt veelal tegen wil en dank aanvaard. De helft van de scholen beschouwt het apparaat in meer of mindere mate als een verrijking, maar de meeste scholen zien vooral problemen.

Bron: NOS

1 reactie

Profielfoto
Daan op schreef:

Ik merk dat mijn dochter problemen heeft om haar focus bij het huiswerk te houden als ze thuis op haar kamer zit. De telefoon vraagt continu haar aandacht door de vele app berichtjes die ze van haar klasgenoten krijgt in diverse chat groepjes. Er is dan ook een afspraak dat de telefoon wordt ingeleverd tot het huiswerk af is.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact