Waarom digitale ontwikkelingen voor complete disruptie gaan zorgen

door Marco Derksen op 7 maart 2015

moores-law-graph-gif
Had ik al verteld dat ik groot fan ben van de columns van Annet Aris in het Financieel Dagblad? Annet Aris doceert digitale strategie aan businessschool Insead in Fontainebleau en is commissaris bij diverse bedrijven. Wekelijks schrijft zij een column in Het Financieel Dagblad over de impact van digitalisering op bedrijfsvoering, governance en digitale media.

Vandaag ging de column van Annet Aris over de verstorende werking van de nieuwe curves. Eeuwenlang hebben we ons kunnen redden met eenvoudige wetmatigheden als lineaire groei, normaalverdelingen en S-curves. In de digitale wereld zijn er echter twee fundamentele veranderingen van deze wetmatigheden, en daarmee van de curves die ons zakelijke leven van alledag bepalen aldus Aris.

Ten eerste is er de verschuiving van lineaire naar exponentiële groei. Het fenomeen begon met de Wet van Moore die in 1965 simpel gezegd voorspelde dat de hoeveelheid computerrekenkracht die je voor een dollar kan kopen elk jaar verdubbelt. Deze uitspraak bleek niet alleen in de praktijk te kloppen, maar ook van toepassing te zijn op digitale ontwikkelingen als geheugen, pixels en big data. Het bedrieglijke van exponentiële groei is dat die in het begin heel langzaam gaat: van 2 naar 4, naar 8, etc. Maar al snel wordt die verdubbeling gigantisch: na 20 jaar bedraagt de verdubbeling 1 miljoen, na 30 jaar 1 miljard en na 40 jaar 1 biljoen. Aangezien veel digitale ontwikkelingen tussen de 20 en 40 jaar geleden zijn begonnen, kunnen we de komende jaren explosieve ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en het internet gestuurde apparaten tegemoet zien: van nanobots en zelfrijdende auto’s tot virtuele assistenten. We spreken ook wel van technologische singulariteit.

De andere cruciale verschuiving is die van de normaalverdeling naar de Power Law Distribution. Het kenmerk van deze distributie is dat een klein deel van een populatie een disproportioneel groot aandeel van de output krijgt. In dagelijks gebruik wordt ook wel over de 80/20-regel of het winner-takes-all effect gesproken. Deze distrbutie geldt voor muziek die online wordt verkocht of gestreamd, voor websites, voor populariteit in sociale netwerken en ook voor digitale inkomensverdeling. De reden is dat in de digitale wereld zelfs kleine verschillen al transparant zijn en er geen schaarste is omdat elk digitaal goed eindeloos bijna gratis vermenigvuldigd kan worden. Dit betekent dat mensen geen genoegen meer nemen met second best en iedereen het beste product wil en kan hebben. De implicaties hiervan zijn groot, zoals beschreven in het boek The Second Machine Age van MIT-professoren Brynjolsson en McAfee.

Beide effecten samen – exponentiëe groei in een gevorderd stadium en een winner-takes-all verdeling – leiden tot een zeer explosieve mix aldus Aris. Ik zou nog een stap verder willen gaan door te stellen dat deze digitale ontwikkelingen gaan zorgen of al hebben gezorgd voor complete disruptie of marktverstoring. Het is daarom hoogste tijd dat overheid en organisaties een plan hebben hoe daar mee om te gaan!

4 reacties

Helemaal waar, maar de vraag is hoe vaak er goede plannen zullen komen. Het tempo gaat immers alleen maar omhoog en als we het nu al niet redden… Misschien dat het lukt als de versmelting met computers nog een stapje verder is en de wet van Moore ook op onze intelligentie van toepassing wordt.

Beantwoord

@Ad concrete voorspellingen doen en plannen maken voor de toekomst is inderdaad lastig. Toch zul je een aantal scenario’s moeten uitwerken om straks snel te kunnen reageren op de ontwikkelingen.

Beantwoord

“straks’…hoever is dat nog? De komende jaren gaan er letterlijk 100-duizenden banen verdwijnen dus we moeten nu schakelen…van de politiek/overheid valt dit niet te verwachten, die hebben geen enkele visie helaas and denken nog in termen van maakbaarheid (“het nieuwe belastingstelsel levert wel 100.000 banen op” zegt Ascher dan), waarbij al dit soort berekeningen nooit uitkomen. De waan van de dag blijft voorop staan, waarbij het feit van een lage olie prijs en de lage Euro zorgen voor een uiterst bescheiden groei, die niets waard is want het zijn alleen de beurzen die stijgen, ondanks alle credits die dit kabinet zich toe-eigent (oh ja, er komen natuurlijk verkiezingen). Zelfs vraag ik me af of die Power Law Distribution ( is dat trouwens niet gewoon ‘ de wet van Pareto’?) blijft werken. Ik heb met Jim Stolze in het verleden wel eens gestoeid met een reversed-long-tail (http://publish.society30.com/pubs/society30/book/143_1_The_Long_Tail___The_Long_Snout )
dus wellicht tijd voor een Zeisterlunch binnenkort Marco?

Beantwoord

@Ronald je hebt idd gelijk, ik had dat straks moeten weglaten; gaat om nu!

Winner-takes-all principe geldt meer dan ooit in de digitale wereld. En dat is meteen ook een van de grootste uitdagingen voor de toekomst. Kom graag een keer voor lunch naar Zeist.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact