Blog:

Ruim €500 miljoen naar Nederlandse tech start-ups in 2014

door Marco Derksen op 29 januari 2015

Top 25 start-ups Nederland
2014 was het jaar van de tech start-ups en daarmee de doorbraak voor het Nederlandse start-up ecosysteem. De overheid kwam in beweging, accelerators en incubators namen een vlucht en meer investeringen dan ooit gingen richting tech start-ups aldus SanomaVentures.

Volgens een lijst van transacties samengesteld door StartupJuncture, haalden Nederlandse tech start-ups in 2014 een recordbedrag van €500 miljoen op. Adyen, een internationaal betaalsysteem, is de eerste Nederlandse start-up die de zogenaamde ‘unicorn‘ status heeft bereikt met het ophalen van €200 miljoen financiering op een waardering van $1,5 miljard. Meer Nederlandse start-ups dan ooit haalden een Series A, B of C financiering op, zoals Peerby, Blendle, 3Dhubs, Catawiki, ElasticSearch of Takeaway.com.

To be continued!

6 reacties

Wist niet dat dit een trend als zodanig was. Interessant. Begrijp ik het goed dat deze bedrijven geen gebruik hebben gemaakt van crowdfunding en ’traditioneel’ via IPO ed die bedragen opgehaald hebben?

Beantwoord

@Daniel als je doorklikt naar StartupJuncture, dan vind je daar de complete lijst (inclusief de wijze van financiering). Daar zitten ook voorbeelden van crowdfunding en andere financieringsvormen tussen. Geen IPO zover ik begreep.

Beantwoord

Ah. I see. Nice. Om mij heen zie ik steeds meer klein en middelgroot MKB en starters / start-ups zich steeds meer genoodzaakt zien tot crowdfunding. Niet omdat het zo leuk is. Banken lenen geen geld, investeringen ophalen kost geld en dat hebben ze niet want dan hadden ze geen geld nodig. Ik zie bijvoorbeeld wel een modus in franchehise financiering via crowdfunding. Sneller, goedkoper en beter dan een bank. Bij geldvoorelkaar.nl betaal je bijv. alleen de succes fee + rente over geleende bedrag en dan blijf jezelf aandeelhouder en de crowd leent tegen rente. Van hen begreep ik dat er in NL nu nog niet echt een markt is voor crowdfunding van kleine tech startups zoals die in de VS er voor tech bedrijven wel is. Als ik door de lijst met investeringen kijk van StartupJuncture dan valt het mij op dat de 4 die ik bekeek door gespecialiseerde VC worden gefund. Ik hoop dat er een mooie oplossing zal ontstaan voor de brede middengroep die wellicht niet uber sexy of baanbrekend is, met wellicht een minder dan miljarden markt binnen het bereik, want die verdienen opgeteld het grootste deel van het bnp NL. Of zie ik dat verkeerd?

Tnx gr Daniel

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact