Stephen Hawking waarschuwt opnieuw voor toekomst kunstmatige intelligentie

door Marco Derksen op 8 december 2014

In navolging van o.a. Elon Musk, waarschuwde de Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking afgelopen week in een interview met BBC opnieuw voor de bedreiging van de mensheid door de snel opkomende robotisering en kunstmatige intelligentie. Computers worden volgens Hawking zo snel slimmer dat ze, zodra ze in staat zullen zijn zichzelf op eigen kracht te verbeteren, ‘in de niet al te verre toekomst een reëel gevaar vormen.’

Bij het uitkomen van de sciencefictionfilm Transcendence, waarin Johnny Depp verandert in een verzameling bits en bytes, waarschuwde Hawking een half jaar geleden ook al dat het niet serieus nemen van die film wel eens ‘de grootste vergissing in de geschiedenis’ kon zijn (via: VK).

Gerard ‘t Hoofd, Nederlands natuurkundige en Nobelprijswinnaar relativeerde de uitspraken van Hawking afgelopen week in het radioprogramma De Ochtend.

Los van de vraag wie er nu gelijk heeft, is het duidelijk dat de ethische discussie over de toekomst van robotisering en kunstmatige intelligentie in volle gang is.

1 reactie

Profielfoto
NilsR op schreef:

Opmerkelijk dat natuurkundigen hier zulke grootste uitspraken over doen.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact