Blog:

StartupDelta moet Nederlandse ondernemersambitie waar maken

door Marco Derksen op 8 december 2014

Ruim een week geleden was ik voor het zesde jaar één van de gasten van TEDxAmsterdam, één van de meest indrukwekkende congressen dat Nederland kent. Ook dit jaar weer een grote diversiteit aan sprekers waaronder voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. In haar korte presentatie kondigde ze aan dat ze de komende periode gaat werken aan een verzamelplaats voor startups en dan met name voor vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland. Vanmorgen werd dit nieuws via een persbericht ook formeel bekend gemaakt door minister Kamp van Economische Zaken (EZ).

‘Nederland is één van de meest ondernemende landen in de wereld. Ons land kent steeds meer succesvolle startups. Maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer startups uit andere landen aantrekken en meer Nederlandse ondernemingen laten doorgroeien tot grote bedrijven met internationale allure. Met haar brede ervaring en uitstraling is Neelie Kroes bij uitstek de persoon om deze internationale groeiambitie aan te jagen en te ondersteunen’, aldus Kamp.’Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie startups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren.’

Neelie Kroes zal als Special Envoy leiding geven aan het nieuwe initiatief StartupDelta. Binnen dit initiatief werken overheden, kennisinstellingen, startups, financiers en bedrijven samen. Het ministerie van EZ zorgt voor de randvoorwaarden om te kunnen starten en snel te groeien: financiering, passende regels en een nieuwe toelatingsregeling voor ambitieuze startups van buiten Europa. Gevestigde bedrijven kunnen zich bij StartupDelta aansluiten en zo startups helpen om door te groeien. StartupDelta zal de samenwerking aangaan met bestaande startup hubs in Nederland, zoals de High Tech Campus in Eindhoven en Kennispark Twente, en met toonaangevende internationale hubs.

De Special Envoy gaat zich met haar team vestigen in Amsterdam. Er is gekozen voor de hoofdstad vanwege haar internationale uitstraling, sterke merk en aantrekkingskracht op jonge mensen en innovatieve bedrijven. In combinatie met de uitstekende fysieke en digitale infrastructuur maakt dat Amsterdam tot het ideale visitekaartje voor StartupDelta. De gemeente Amsterdam biedt de Special Envoy onderdak op een historische locatie die volop in ontwikkeling is: het Marineterrein op het eiland Kattenburg.

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact