Het wordt tijd dat maatschappelijke organisaties de kansen van big data gaan benutten. Om ze op weg te helpen, presenteerde de Nationale DenkTank vandaag tien concrete plannen voor data-analyses die Nederland mobieler, gezonder en socialer moeten maken. De Nationale DenkTank is een stichting die elk jaar een twintigtal jonge mensen de opdracht geeft met ‘vernieuwende ideeën de Nederlandse samenleving verder vooruit te helpen’. Dit jaar was het thema big data.
De 10 oplossingen voor maatschappelijke impact met big data van de Nationale DenkTank zijn:
- Hack je hokje: Een toevoeging aan browsers die internetgebruikers de mogelijkheid geeft om te kiezen vanuit welk profiel zij benaderd worden.
- Datawijzer: Duidelijke icoontjes vatten lange privacyverklaringen samen, waardoor je in één oogopslag kunt zien wat er met je data gebeurt.
- Op weg met dataverkeer: Sensoren in voertuigen bieden inzicht in verkeersdynamiek, kwaliteit van infrastructuur en individueel rijgedrag.
- Buurt in beeld: Helpt sociale wijkteams jeugdproblematiek in kaart te brengen door verschillende databronnen aan elkaar te koppelen.
- Algemeen gezondheidsdossier: Een completer zorgprofiel door zelfgemeten data te combineren met je medisch dossier.
- Datalogus: Een overzicht van bestaande data, in hoeverre die beschikbaar zijn voor anderen en wie de contactpersoon is.
- Big data academy: Een specialisatietraject op het gebied van Big Data voor pas afgestudeerden, PhD’s en werknemers met een technische achtergrond.
- Pacmed: Verwerkt de ervaringen van duizenden huisartsen en helpt zo de huisarts om meer evidence-based zorg te leveren.
- Flexibus: Datagedreven openbaar vervoer dat inspeelt op de actuele vraag van de reiziger door real-time routeoptimalisatie.
- Buurtbuddy: Faciliteert flexibel vrijwilligerswerk door op een vrijblijvende manier zorgbehoefte en aanbod real-time aan elkaar te koppelen.
Het is me overigens nog niet helemaal duidelijk wat nu de volgende stap is en wat er met de 10 oplossingen gebeurt. Volgt er nog een haalbaarheidsonderzoek en wie gaat er concreet met deze oplossingen aan de slag?
Bron: Trouw (via Blendle)
2 reacties
Hi Marco, van de meeste (zo niet alle) oplossingen worden binnenkort pilots opgezet met partners uit bedrijfsleven/wetenschap/openbaar bestuur. Van de meest succesvolle concepten hoor je dus zeker nog meer. Grt
@Maarten: dank voor je reactie en goed om te zien dat er ook vervolgstappen zijn. Dat werd me niet duidelijk uit het artikel in Trouw en via de website.