Holacracy, een nieuwe management hype?

door Marco Derksen op 27 oktober 2014

Morgenavond is er weer een Media Villa Arnhem in Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem. Als spreker hebben we Ruben Timmerman, oprichter van Springest, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite van Nederland voor opleidingen, trainingen en cursussen. Op Springest.nl vinden bezoekers ruim 33.000 trainingen van meer dan 3.000 verschillende aanbieders. Springest werd opgericht in 2008 en is inmiddels ook in de UK, België, Duitsland, Engeland en Rusland actief.

Springest is het eerste bedrijf in Nederland dat werkt volgens het Holacracy model, ontworpen door de Amerikaan Brian Robertson. Toen het bedrijf snel begon te groeien zocht Ruben naar een werkend organisatiemodel zonder een hiërarchische structuur in de voeren. Holacracy is een verzameling van regels en afspraken waaronder je samenwerkt, maar kent geen managers. Het model is georganiseerd rondom het werk, niet de mensen. De werknemers hebben dan ook verantwoordelijkheden en geen functies, ze mogen zelf weten hoe ze hun rol invullen en hebben een hoge mate van zelfstandigheid. Bij Holacracy staan de missie (‘purpose’) van de gehele organisatie en de doelstellingen van alle activiteiten centraal. Holacracy kreeg veel aandacht toen Zappos, een online schoenenwinkel, het model introduceerde voor haar 1500 medewerkers.

Eerder was Ruben online marketing en usability expert en schreef hij voor oa Frankwatching en Marketingfacts. Met Springest heeft Ruben de ambitie om de ‘Amazon van het leren’ te worden. Een ding is zeker, Springest is een van de parels van de nieuwe generatie Nederlandse organisaties!

Op dinsdag 28 oktober neemt Ruben ons mee in zijn visie op en ervaring met het Holacracy. Is het de zoveelste managementhype of is het een aanpak dat leidt tot exponentiele organisaties waarover Yuri van Geest, de vorige spreker tijdens Media Villa Arnhem, over sprak?

2 reacties

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact