Blog:

VN: Nederland aan kop met digitale overheid

door Marco Derksen op 14 oktober 2014

UN E-Government Survey
Nederland heeft tijdens het Global e-Government Forum 2014 in Kazachstan de eerste prijs gewonnen voor de toepassing van e-participatie door de Nederlandse overheid, de zogenaamde eGovernment Survey Award (pdf) van de Verenigde Naties aldus een nieuwsbericht op rijksoverheid.nl.

De Verenigde Naties monitoren sinds 2003 de ontwikkelingen op het gebied van digitale overheid in 193 VN-lidstaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om digitaal contact tussen burger en overheid, digitale dienstverlening, het online beschikbaar stellen van overheidsinformatie en het gebruik van social media.

Nederland staat op de vijfde plaats van de wereldwijde ranglijst van beste digitale overheid. Zuid-Korea voert de lijst aan. Binnen Europa zit enkel Frankrijk voor ons. In andere VN-lidstaten zijn er nog grote stappen te zetten op het gebied van digitalisering van de overheid. Hoewel inmiddels alle 193 lidstaten over een nationale website beschikken (in 2003 waren 18 lidstaten nog niet online), gebruiken nog maar 118 lidstaten social media. Het gebruik van social media is echter met vijftig procent toegenomen sinds 2012 en het aantal landen met mobiele apps en portals is verdubbeld naar bijna 50 landen.

2 reacties

Waar is dat op gebaseerd? Op het feit dat onze overheid je diagnose bij de psycholoog in een slecht beveiligd elektronisch patiëntendossier stopt? Of op het feit dat onze overheid er al jaren over doet om een fatsoenlijke wet in elkaar te sleutelen die zowel de privacy van burgers beschermt als marketeers ruimte biedt om te werken? Of op het feit dat we telkens weer lezen over een mislukt automatiseringsproject waarbij miljoenen in de goot worden gegooid? Of op het feit dat de AIVD net iets te dikke vriendjes met de NSA is? Of op het feit dat we weer met een potlood stemmen?

Nee inderdaad. We doen het prachtig in Nederland.

Beantwoord

@Remi het is een jaarlijkse evaluatie van hoe de 193 lidstaten van de VN het online doen. En ja, er valt nog heel veel te verbeteren, maar ten opzichte van veel andere landen doen we het blijkbaar best aardig 😉

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact