Demonstranten Hong Kong gebruiken massaal mesh-netwerk Firechat

door Marco Derksen op 2 oktober 2014

De demonstranten voor democratie in Hongkong (#UmbrellaRevolution) maken gretig gebruik van sociale media. Waar moet je zijn, welke tactiek gebruiken we, wat te doen tegen traangas? Toen zondag het gerucht ging dat de autoriteiten het telefoonnetwerk zouden uitschakelen, grepen de demonstranten massaal hun mobieltje. In één dag downloadden 100.000 mensen de app ‘Firechat’ (via: NOS).

Firechat is een chatprogramma om berichtjes te versturen en nieuwsgroepen te vormen. Normaal gesproken werkt het via internet, maar als de app geen verbinding kan krijgen schakelt hij over op bluetooth. Daarom werkt Firechat alleen als meerdere mensen in de omgeving deze verbinding hebben ingeschakeld op hun telefoon. De gebruikers vormen dan de schakels in een netwerk en geven via hun telefoon de berichtjes door. Mesh-netwerken als Firechat werden eerder gebruikt bij natuurrampen en volle stadions wanneer door verschillende oorzaken het internet niet meer beschikbaar is.

Video credit: Facebook/Nero Chan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact